Ringsted Museum og Arkiv byder på fortællinger om store øjeblikke.
Den 4. maj er det 80 år siden, at befrielsesbudskabet lød ud af radioen. Tyske tropper havde overgivet sig, og Danmark var atter frit. De lykkelige stunder blev foreviget med kamera, og filmstumper og fotos optaget i befrielsesdagene i Ringsted er blevet digitaliseret og klippet sammen til en film. De unikke privatoptagelser er et her og nu billede af en helt speciel periode i Ringsteds historie i maj 1945. Filmen viser glade folk på gaden til en spontan folkefest og en fejring af, at krigen endelig er slut og besættelsen af tyske tropper er ophørt. Slut med mørklægning, udgangsforbud og frygt for krigens rædsler.
Filmen varer ca. 40 min.
Tid: 4. maj kl. 13-14.
Sted: Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, Ringsted.
Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via Museum Vestsjællands hjemmeside.

Rundvisning i Sct. Bendts Kirke
Sct. Bendts Kirke i Ringsted er et imponerende bygningsværk med en hel særlig historie. Kirken er opført på foranledning af Valdemar den Store til minde om sin far, Knud Lavard, der blev dræbt i 1130 i en fejde om kongemagten. Da kirken blev indviet i 1170, blev Knud Lavard samtidig helgenkåret og begravet i kirken.
Valdemar den Store og hans familie er også begravet i kirken foruden andre konger og dronninger af Valdemarenes slægt bl.a. dronning Dagmar og dronning Berengaria.
På rundvisningen vækker vi kirkens historie til live med fortællinger om Ringsted i den periode kirkebyggeriet tog form, og vi ser Valdemarenes grave.
Sct. Bendts Kirke er siden 1170 bygget til og har gennemgået en større restaurering efter en brand.
Som afslutning på rundvisningen besøger vi kirkens museum, der opbevarer fund fra kongegravene. Se bl.a. Dronning Berengarias sorte fletning.
Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via Museum Vestsjællands hjemmeside.
Tid: 5. maj kl. 17.00-18.30.
Sted: Sct. Bendts Kirke, Sct. Bendtsgade 9, 4100 Ringsted.
