download (41)Vil du hjælpe Ringsted Museum og Arkiv med at skabe dette års eventyrlige middelalderfestival, kan du melde dig nu. Og der er brug for mange hænder og hoveder til alle de praktiske og kreative arbejdsopgaver i forbindelse med det store arrangement.

Festivalen finder sted den 19.-21. august, men tager jo mange måneder at forberede. Festivalens frivillige trækker læsset, men får til gengæld en oplevelse ud over det sædvanlige.

Vær med – mød op – informationsmøde
Ringsted Museum og Arkiv indbyder interesserede – nye som gamle frivillige – til møde torsdag den 11. februar kl. 19-21 på Ringsted Museum, Køgevej 41.
Som frivillig er man med i det store fællesskab omkring festivalen. Samtidig med at der skal knokles, er der masser af sjove og lærerige oplevelser. Arbejdsopgaverne er mange og meget forskellige.

Madgruppen prøvespiser middelalderretter i flere omgang, forbereder 1.500 portioner mad og sælger dem på dagen. Kulissegruppen holder orden på kulisselageret, sætter boder i stand og laver nye kulisser. Dragtgruppen sørger for, at alle deltagerne ser rigtige ud i autentiske dragter. Boderne skal pyntes og øllet sluttes til, der skal uddeles flyers og programmer, og der skal tages hånd om de mange aktører og publikum. I Valdemars Værksted bliver der leget og snittet, filtet og flettet bånd med børnene. Der er mange forskellige opgaver – store som små – så man kan sagtens finde noget, der passer til en!

Hver gruppe har 1 lønnet tovholder fra museet og 1 frivillig tovholder.
Tovholderne aftaler opgave og budget og er med til visse møder, men ellers er grupperne ret selvkørende.
På mødet på torsdag aftales de første arbejdsgruppemøder – så kom og vær med, hvis du vil have indflydelse.

Organisationen
Det er Ringsted Museum & Arkiv, der står som arrangører af Ringsted Middelalderfestival, men der er mange andre samarbejdspartnere: Ringsted Sogns menighed, præster og kirketjenere, Ringsted Produktionshøjskole, Ringsted Kommunes kulturcenter & -institutioner, spejderne fra 3. Valdemar Sejr, Bjarne Jensens Fond, Nordea, Sydbank, Ringsted Museumsforening og mange flere.

Alle frivillige er med til at formidle og genfortælle middelalderhistorien. Derfor er det vigtigt, uanset hvilken opgave man påtager sig, at man løser den så historisk korrekt som muligt. Ringsted Museum og Arkiv arrangerer kurser og aktiviteter for de frivillige, så man kan være klædt på med så megen viden som nødvendigt, når festivalen løber af stablen.

Er du interesseret men forhindret i at komme til informationsmødet kan du maile til ringsted@vestmuseum.dk eller ringe på 72 1001 69 for at høre nærmere.

Årets tema: Mordet på Erik Plovpenning
Historien om Erik og Abel er en historie, der ender meget dramatisk med et Brodermord (som er årets titel). Men Abel får 24 riddere til at sværge, at han ikke gjorde det – og så var han efter tidens skik frikendt, selvom væbneren Lave Gudmundsson sikkert førte kniven efter Abels bud.

Temaet er malet i Sct. Bendts kirkes hvælvinger. Hovedpersonerne Erik Plovpenning og Abel er brødre og børn af Valdemar Sejr og Bengerd. Der var også lillebroren Christoffer. Det er en længere historie om kampen om magten, der afsluttes med Abels mord på Erik i 1250. Erik blev tidligt i sit liv kronet som medkonge, men hans brødre var ikke tilfredse med at spille en tilbagetrukket rolle, og der var næsten konstant krig på kniven mellem de tre. Gennem konflikten med Abel fik Erik også de holstenske grever og den mægtige Hvideslægt på nakken. Hviderne sad på vigtige bispesæder, så derigennem kom Erik også i konflikt med kirken.

Erik har fået sit tilnavn for at have lagt skat på hver en plov, hvilket egentlig var en retfærdig skat. Men inddrivelsen af den nye skat foregik brutalt og skaffede ham også en del ufred på halsen.
Han kastes i floden Slien. Hans efterladte forsøger at få ham helgenkåret, og det er derfor et stykke politisk kirkekunst, der er malet på kirkens loft.