Da Ringsted Kommune overtog ’stafetten’ som UNICEF-by i 2016, var målsætningen at indsamle 1.000.000 kr.
Målsætningen kunne godt virke lige til den optimistiske side, eftersom årets UNICEF-by i 2015, Herning Kommune, havde indsamlet omkring kr. 1.400.000, hvilket naturligvis skal ses i forhold til, at Herning har ca. 88.410 indbyggere (2016 K 4) og Ringsted har 34.174 indbyggere (2016 K 4) – Kilde Danmarks Statistik, statistikbanken.
Målet er nået!
På pressemøde på Dagmarskolen den 3. januar, kunne borgmester Henrik Hvidesten oplyse, at målet er nået – godt og vel endda. Status på indsamlingen den 3. januar er kr. 1.017.062.
Tallet bliver større endnu, da der også er arrangeret indsamling til Nytårskoncerten i Ringsted Kongrescenter lørdag den 7. januar. Desuden er ikke alle indsamlingsbøsserne indleveret og optalt. Og hvis flere har lyst til at få indflydelse på det endelige resultat, så skal de naturligvis ikke holde sig tilbage. Det forventes at det endelige resultat kan offentliggøres i begyndelsen af uge 2.
Et år med fantastisk sammenhold og engagement
Borgmester Henrik Hvidesten takkede alle dem, der har engageret sig og støttet projektet, både skoleelever, deres forældre og øvrige familie, foreninger og virksomheder og alle andre, der har været involveret og/eller har støttet projektet. Den flotte slutspurt blev sat ind lige omkring årsskiftet, da en lokal virksomhed – i forbindelse med deres handel med nytårskrudt – sikrede, at millionen blev rundet.
”Vi har i fællesskab præsteret et fantastisk sammenhold og engagement igennem hele 2016” sagde Henrik Hvidesten.
Det slutter ikke her
Selvom checken med de mange penge til børnene i Myanmar snart bliver sendt afsted, så er projektet UNICEF By slet ikke slut. Der er nemlig to skoler i Ringsted – Dagmarskolen og Vigersted Skole, der har valgt at blive UNICEF rettighedsskoler og de skal derfor arbejde aktivt med børns rettigheder.
Viceskoleleder Martin Kofoed på Dagmarskolen fortalte lidt om hvad det helt konkret betyder.
”I forhold til i gamle dage, når man lavede klasseregler ude i klasserne, så gør man det i dag med udgangspunkt i børnekonventionen” sagde Martin Kofoed og fortsatte: ”En klasseregel kunne være, at man passer godt på hinandens ting og at man rækker fingeren op, når man vil sige noget. Det er velkendte klasseregler, men hvis man inddrager dem i børnekonventionen, så er det fordi alle børn har ret til undervisning og alle børn har ret til at have det godt. Derfor skal man behandle hinanden ordentligt”.
Dagmarskolen har nedsat et rettighedsråd, og interessen blandt eleverne har været stor. Der kom næsten 40 ansøgninger og der er nedsat et rettighedsråd på 9 børn fra 4., 5. og 6. klasse.
Nogle af argumenterne for, hvorfor børnene gerne vil være med i rettighedsrådet er at de gerne vil være med til at gøre skolen bedre, og at de gerne vil gøre det synligt, at det er en rettighedsskole.
Dagmarskolen er den 8. skole i Danmark, der bliver rettighedsskole.