Byrådet i Ringsted Kommune vedtog mandag aften en plan for Ringsted Naturpark, der tager højde for både opbakning og modstand fra lokale borgere, foreninger, lodsejere og erhvervsdrivende.

Nu får borgerne i Ringsted Kommune endnu bedre adgang til flere unikke naturoplevelser samtidig med, at der tages nye initiativer for at passe bedre på naturen og biodiversiteten. Det er realiteten efter politikerne i går aftes vedtog planerne for den helt nye Naturpark Ringsted.

Resultatet glæder Britta Nielsen (SF), som er for Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune. Trods en lang proces og lokal modstand visse steder mod projektet, kan kommunen nu se frem til med det nye projekt at sætte Ringsted Kommunes smukke natur på Danmarkskortet de kommende år:

– Vi har fundet en god model for Naturpark Ringsted, som respekterer den modstand, der har været, men som samtidig gør, at vi nu kan starte et vigtigt arbejde med at forbedre vores natur, øge biodiversiteten og binde vores by og landsbyer tættere sammen med den fantastiske natur, vi har omkring os, siger Britta Nielsen.

Ringsted Naturpark omfatter et større naturområde med Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø centralt placeret i landskabet. Naturparken strækker sig på tværs af kommunen og inkluderer søer, vandløb, moser, enge, overdrev og store skovområder. 

Plan bygger på frivillighed og lokalt samarbejde om naturpark

Ringsted Kommune ønsker med planerne at udvikle en ny naturpark, som også skal formidle lokale kulturhistorien og understøtte friluftsliv. Alt sammen skal bygge på et partnerskab og samarbejde mellem kommunen og de lokale borgere, foreninger, lodsejere og erhvervsdrivende.

Fra start har det været frivilligt, om man ønskede at være med i den nye naturpark. Nogle har valgt ikke at være med, og disse områder er derfor taget ud af projektet. Resultatet er, at 95 procent af det oprindelige areal er med i den nye naturpark. Det viser alt i alt en fornuftig opbakning til Naturpark Ringsted, mener Britta Nielsen (SF), formand for Ringsted Kommunes Klima- og Miljøudvalg:

– Når de fleste lodsejere, borgere, foreninger og erhvervsdrivende bakker op om projektet, viser det for mig et stærkt lokalt engagement og en fælles vilje til at passe bedre på vores natur. Naturparken bliver et vigtigt skridt mod at beskytte biodiversiteten og sikre bedre naturoplevelser for alle, siger Britta Nielsen.

Lokal forankring og samarbejde

Naturpark Ringsted etableres uden certificering fra Friluftsrådet, da kravene til sammenhængende naturområder ikke kunne opfyldes uden fx at udtage store naturområder, som f.eks. Allindelille Fredskov. I stedet baseres naturparken på et stærkt lokalt samarbejde, hvor lodsejere, foreninger og erhvervsliv spiller en central rolle i udviklingen.

For at sikre en bred forankring oprettes et naturparkråd, der samler lokale aktører om fælles mål for natur og friluftsliv. Naturparken bliver samtidig en platform for at søge fondsmidler, der kan støtte projekter inden for naturgenopretning, rekreative faciliteter og bæredygtige løsninger.

Ringsted Byråd har i forbindelse med planerne givet afsat midler, som bl.a. skal gå til at skabe nye samarbejder med lodsejere og borgere om naturen. Byrådet skal senere tage stilling til en sag om den endelige organisering af Ringsted Naturpark.

 

Foto: ABW