Den mere end 40 år gamle sporvognsremise ved Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland gennemgik sidste vinter en større facaderenovering. En renovering, hvor museets historiske omgivelser, som blandt andet er kendt fra tv-serier som Krøniken og Sygeplejerskeskolen, har sat store krav til den nye facades udtryk. Og med en 45 år gammel trækonstruktion er valget af facadematerialer ikke tilfældigt.

Et sted mellem Ringsted og Hvalsø på Midtsjælland finder du Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor besøgende har mulighed for at opleve den kollektive transport, som den tog sig ud i slutningen af 1800- og i 1900-tallet. Siden sporvejsmuseets indvielse i 1978 er der blevet udbygget og renoveret løbende. Og i efteråret 2021 var det tid til, at en af museets ældste bygninger skulle gennemgå en storstilet facaderenovering. Her fik museets sporvognsremise nemlig en kyndig overhaling.

– Remise 1 var den første bygning, som vi byggede tilbage i 1977, hvor museets frivillige opførte bygningen. Derfor var en facadeopgradering også tiltrængt, så vores besøgende kan nyde synet af en flot og velholdt remise, når de kører gennem den centrale gade i sporvejsmuseets version af Valby Langgade, fortæller museumsleder Mikael Lund.

Facaderenovering med respekt for historien

Med ikoniske omgivelser, der har dannet ramme om scener i danske tv-serier som Krøniken og Sygeplejerskeskolen, er facadeudtrykket på ingen måde ligegyldigt. Facadens nye udtryk er nemlig med til at give de besøgende et helhedsindtryk af museet og samtidig fuldende remisens udtryk.

Derfor faldt valget på Cembrits fibercementplader i røde og grå nuancer.

– Udover at bygningens fremtoning, set fra de besøgendes perspektiv, vil fremstå mere imødekommende, så er den nye facade også med til at binde hele centrum af sporvejsmuseet sammen. Vi er utroligt glade for de flotte grå og røde toner, der spiller flot sammen med det udtryk, som vi ønsker for museet, lyder det fra Mikael Lund, der uddyber:

– Facadevalget er taget på baggrund af en inspirationstur rundt omkring i lokalområdet, hvor vi blandt andet så et andet byggeri, som havde anvendt facadeplader fra Cembrit. Cembrits produkter matchede godt med det udtryk, som vi ønskede for facaden, så remisen også falder naturligt ind med de andre bygninger på museet.

45 år gammelt træskellet pakket ind i fibercement

Da den 75 meter lange facade skulle fornyes, var ønsket, at den skulle fremstå, som den gjorde i 1970’erne. Den mere en 45 år gamle konstruktion satte dog krav til facaderenoveringen, og derfor anvendte entreprenør Vesti Olsen Cembrit Patina Original, der ofte anvendes til beklædning af lette facader.

– Facaderenoveringen af sporvejsmuseet var ikke sådan lige til. Der var utrolig meget arbejde, som skulle gøres inden, at værktøjet skulle findes frem. Remisen er nemlig bygget op omkring et træskellet, som den nye facade skulle monteres på. Det stillede naturligvis store krav til facadematerialerne, da disse hverken måtte være for tunge og skulle samtidig være lette at montere på træskellettet, fortæller byggeleder hos Vesti Olsen, Jan Knudsen.

Hos Cembrit har man gennem mange år leveret facadeplader til renoveringsprojekter, hvor den traditionelle arkitektur har skulle bevares – og her spiller Cembrit Patina Originals stærke materialeegenskaber og udtryk en central rolle:

– Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er en lidt atypisk case for os, men ikke desto mindre et utrolig spændende projekt, der også har en historisk kontekst. Derfor er Cembrit Patina Original også et godt valg, hvis man gradvist vil opnå en karakteristisk patina, som giver facaden et personligt og levende udtryk, samtidig med at bygningens form og arkitektur bevares, lyder det fra salgschef hos Cembrit, Brian Bjellum, som slutteligt uddyber:

– Heldigvis kan vi konkludere, at remisen nu står med en ny og flot facade, der passer ind i det autentiske udtryk, som sporvejsmuseet ønsker for deres faciliteter.

Fakta om projektet:

Bygherre: Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm
Entreprenør: Vesti Olsen
Leverandør af facadeplader: Cembrit A/S
Facadeplader: Cembrit Patina Original i to farver P343 og P070
Leverance: 500 m2 facadeplader

Pressefoto