Friluftslivet på Sjælland og øerne får en tidlig julegave. 

Friluftsrådet har med Udlodningsmidler til Friluftsliv netop bevilliget 3.081.100 kr. til 24 initiativer, der forbedrer mulighederne for friluftsliv og naturforståelse i Region Sjælland. På landsplan er der givet 32,4 mio. kr. i støtte til 187 projekter. Heraf er der givet støtte til fem nationale udviklingsprojekter, der bidrager til at løse udfordringer for friluftslivet på landsdækkende niveau.

Projekterne fordeler sig på tre temaer: Fysiske rammer for friluftsliv, Vandfriluftsliv og Børn og unges friluftsliv.

Stor mangfoldighed i projekter
Selv om der er givet støtte til projekter indenfor tre overordnede temaer, er der stor diversitet i de 187 projekter.

Der er givet støtte til både traditionelle friluftsfaciliteter som madpakkehuse og sheltere og til de lidt anderledes typer af friluftsaktiviteter som kæphestespring samt discgolfbaner til skoleelever med særlige behov og kanoture til mennesker med PTSD.

“Ikke alle friluftsbrugere har samme interesser eller behov, så jeg glæder mig over den store mangfoldighed i både ansøgere og projekttyper, som forhåbentlig vil medvirke til at få nye målgrupper ud i naturen,” siger Annesofie Bjerre, forperson i Friluftsrådet.

Gode initiativer i Region Sjælland
De støttede projekter i Region Sjælland er også af meget forskellig art og med forskellige målgrupper.

Eksempelvis har foreningen Kongskilde Naturcenter fået bevilliget 17.500 kroner til at forbedre adgangsforholdene på en natursti ved Tystrup Sø nær Sorø, så også kørestolsbrugere og familier med barnevogne får mulighed for at opleve naturen ved søen. Projektet er særligt, da adgangen forbedres ved at lede vandet fra en aktiv kilde væk fra stien og samtidig formidle om kildens rolle i det lokale økosystem.

Blandt støttemodtagerne er også Guldborgsund Aqua Sport, der får tilskud til etablering af faciliteter til wakeboard og andre vandaktiviteter i Nykøbing F. havn.

I Ringsted Kommune får Bøgely Skovbørnehave tilskud til etablering af faciliteter, der skal fremme 3-6 åriges udeliv og madlavning i det fri. Klostermarkens Børnehus får tilskud til cykelture, der skal give 0-6-årige flere naturoplevelser og læring i naturen. Og Nordbakkens Børnehus får mulighed for at etablere en natursti med beplantning for at fremme børns kendskab til biodiversitet.

Projekter med bæredygtighed prioriteres
Friluftsrådet har særlig fokus på at støtte projekter, hvor bæredygtighed er indtænkt.

Eksempelvis med brug af miljøcertificerede materialer, deleordninger af grej, eller projekter, der er med til at øge biodiversiteten.

“Med udlodningsmidlerne giver vi flere mulighed for at komme ud og opleve, hvad friluftsliv og natur kan gøre for os. Men det er ekstremt vigtigt, at vi samtidig passer godt på vores natur, så det glæder mig, at der i mange af projekterne er stor opmærksomhed på at indtænke bæredygtighed, for eksempel på den måde, at tiltaget øger biodiversiteten, som gør sig gældende for 23 af de støttede projekter,” siger Annesofie Bjerre.

Friluftsrådet har i alt modtaget 278 ansøgninger, og cirka 56 procent af de bevilligede midler gives til foreninger og organisationer.

Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet i Danske Lotteri Spil og Det Danske Klasselotteri.

Se alle de støttede projekter her:

Stttede_projekter_december_2024.pdf

Foto: ABW