Ny undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden EDC i Ringsted viser, at næsten 60 procent af indbyggerne har besluttet sig for eller overvejer at bruge den nye, grønne boligjobordning. Ifølge lokal mægler vil det højne vedligeholdelsesstandarden. Det oplyser EDC Selandia Ringsted i en pressemeddelelse.

EDC-TMK2kFørst var den dømt ude, men med en ny regering blev den populære boligjobordning alligevel forlænget til 2016 og 2017. Boligjobordningen giver mulighed for at trække håndværksudgifter fra i skat, men til forskel fra tidligere kan man med den nye ordning kun fratrække udgifter i forbindelse med klimatilpasninger og energiforbedringer. Det ser dog ikke ud til at skræmme boligejerne. Tværtimod viser en ny undersøgelse fra EDC, at cirka 60 procent står på spring til at benytte sig af mulighederne for eksempelvis at udskifte vinduer med hjælp fra skattefar i løbet af 2016 eller 2017.

– Den tidligere ordning var populær blandt boligejerne, og den understøttede håndværksbranchen i en række hårde år. Den nye ordning, der har en grønnere profil, vil højne boligernes vedligeholdelsesstandard, fordi der nu udelukkende gives tilskud til klimatilpasning og energiforbedringer som eksempelvis efterisolering og udskiftning af vinduer, forklarer Arne Reinhold fra EDC Selandia Ringsted.

Vil øge omsætteligheden
Ifølge Arne Reinhold vil boligjobordningen ikke revolutionere boligmarkedet i Ringsted, men det er forventningen, at investeringer i bedre indeklima og energibesparelser vil øge omsætteligheden og bidrage positivt til boligpriserne – især i byområderne.

– Generelt betyder en god energiprofil en højere pris og omsættelighed på en bolig, og det fokus vil også være fremtrædende i fremtiden, når energipriserne igen stiger. Men når det er sagt, er der også mange energirenoveringer, der ikke giver den store besparelse her og nu. Det gælder blandt andet vinduesudskiftninger og intelligente klimaløsninger, hvorimod eksempelvis efterisolering ofte er en god investering – også på kort sigt, siger Arne Reinhold.

Også et spørgsmål om geografi
Huse på landet er større end gennemsnittet, og mange gange er opvarmningskilderne i landområder dyrere end i byerne, hvor man ofte har fjernvarme. I de tilfælde er det særlig oplagt at efterisolere. Til gengæld er tilbagebetalingstiden ved gennemgribende energirenoveringer kortere i byerne, fordi ens ejendom stiger forholdsmæssigt mere i værdi ved boligforbedringer:

– Når man forbedrer en bolig i et dyrt område, får man mere af investeringen tilbage ved salg, uanset om det drejer sig om et nyt køkken eller energiruder. Materialepriser og lønninger er tilnærmelsesvis ens uanset ejendommens pris. Men man får aldrig den fulde investering tilbage, så når man forbedrer sin bolig, skal man først og fremmest gøre det for sin egen skyld og for at få en mere miljøvenlig bolig, fortæller Arne Reinhold.
EDC er Danmarks største mæglerkæde med mere end 230 butikker og 1250 ansatte. EDC er den eneste store mæglerkæde, der ikke er ejet af en finansiel koncern.

GRAFIK: Håndværkerfradrag forklaret