Speciallæge: Mange flere sjællændere bør søge behandling for hæmorider
Myter om pinefulde behandlingsmetoder og en udbredt forlegenhed afholder mange fra at søge lægehjælp mod hæmorider. Speciallæge opfordrer alle sjællændere til at gå til læge, da hæmorider altid kan behandles.
Hæmorider. Alene ordet kan få mange til at rynke på næsen, og de ubehagelige udposninger på endetarmen er et emne, de færreste kunne forestille sig at diskutere med venner og kolleger. Men det burde vi. For omkring 80 procent af danskerne forventes på et tidspunkt at få hæmorider, og omkring halvdelen af alle over 50 år menes allerede at have hæmorider. Alligevel udføres der på landsplan kun cirka 5000 behandlinger årligt. Ole Øder Rasmussen, overlæge med speciale i mave-tarm-sygdomme ved Aleris-Hamlet Hospitaler, der driver privathospital på Haslevvej 13 i Ringsted i det gamle Hospitalet Valdemar, opfordrer derfor alle med symptomer som kløe og svie i endetarmsåbningen til at søge læge.
– Langt de fleste hæmoridepatienter har gået med lidelsen i lang tid, før de ender hos os. Det kan være grænseoverskridende for mange at blive undersøgt, så de søger først læge, når generne vokser sig meget store. De fleste begrunder dog ventetiden med en frygt for en pinefuld behandling, men den skrøne vil jeg gerne skyde til jorden. Hos de fleste vil behandlingen kun give lettere smerter i en kort periode – og sjældent værre end selve hæmoriden, fortæller Ole Øder Rasmussen.
Ifølge speciallægen må kløe og smerter i endetarmsåbningen ikke vare længere end få uger, før du skal søge læge, og oplever du blod på papiret ved afføring, skal du gøre det straks. Blødning er almindeligt ved hæmorider, men det kan også være et tegn på betændelse i tarmen eller i sjældne tilfælde kræft.
Sikre behandlinger
Langt de fleste tidlige hæmorider kan behandles med den såkaldte elastikbehandling, som er lige så simpel, som den er effektiv. En lille elastik sættes i bunden af udposningen, hvorefter hæmoriden falder af efter nogle dage. Er hæmoriden udvendig eller for stor til at fjernes med en elastik, tyer lægerne til en egentlig operation. Udover den traditionelle operationsform findes en metode, der kan fjerne hæmorider mere nænsomt med en ultralydssonde.
– Mange patienter frygter operationen. Nogle er ubegrundet bange for skader på lukkemusklen, men de fleste er nervøse for efterfølgende smerter. Der kan være lette smerter i den første uges tid efter en operation, men sjældent særligt udtalt. Jeg har aldrig oplevet, at en patient ikke var vældig glad for sin operation og for at komme af med ubehaget. Vi har derfor brug for meget mere information, så folk ikke lider i stilhed, påpeger Ole Øder Rasmussen.
Pas på graviditet og styrketræning
Ifølge speciallægen kan der være flere årsager til, at hæmoriderne opstår.
– For kvinder er graviditet og fødsel en vigtig faktor i at udvikle hæmorider. De mange hormoner udvider blodkarrene, og den forstørrede livmoder presser på endetarmsåbningen. Som oftest forsvinder hæmoriderne dog af sig selv efter fødslen. Den største synder for mænd er overdrevet styrketræning, hvor mavemusklerne spændes hårdt, og blodet presses ned mod endetarmsåbningen. Alle med tendens til forstoppelse og hård afføring, har også en øget risiko for hæmorider. I sig selv gør det ikke noget, at sidde lang tid på toilettet, men hvis det er fordi, man trykker længe, har det en skadelig effekt, siger Ole Øder Rasmussen.