Der er masser af gode historier med Ringsted Museum og Arkiv i uge 16.
Modstandsbevægelsens våbenmodtagelser under besættelsen 1940-45 var fulde af drama. Der lå en masse forarbejde bag de engelske våbennedkastninger i det midtsjællandske landskab.
Hør om organiseringen af de farefulde leverancer og vær med til en rekonstruktion et af de steder, Gyldenløveshøj, hvor modtagelserne faktisk foregik. Borup-gruppen var ude for heltemodige og rædselsvækkende episoder både før, under og efter modtagelserne.
Det gjaldt om ikke at blive opdaget af tyskerne, når de engelske fly leverede deres last. Derfor lavede gruppen en lyskæde som signal til piloterne, og det skal vi også prøve. Medbring gerne egen lommelygte.
Tid: 17. april kl. 19.00-20.30.
Mødested: P-pladsen ved Gyldenløveshøj, Skjoldenæsvej, 4330 Hvalsø.
Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk.
Køge – Ringsted banen
Peter Borring Sørensen fortæller om og viser billeder fra Køge – Ringsted banen, der blev opført i 1917 og nedlagt i 1963.
Lokalbanerne havde deres storhedstid dengang, gods og personer blev fragtet via skinner. I takt med at mere og mere gods blev fragtet på lastbiler, og folk fik råd til at holde bil, blev efterspørgslen mindre på især transporten via lokalbanerne.
Køge-Ringsted banen havde dog efter forholdene en lang levetid.
Sognepræst i Bringstrup-Sigersted, Peter Borring Sørensen ved en masse om de midtsjællandske lokalbaner og har tidligere fortalt om dem på Ringsted Museum og Arkiv.
Tid: 18. april kl. 14.00-16.00
Sted: Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, Ringsted
Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk. Kaffe og kage er inkluderet i billetprisen.
Værtshuse i Ringsted
Byvandring med historier om nogle af de 36 beværtninger, værtshuse og udskænkningssteder med alkoholbevilling i Ringsted for 100 år siden.
I forhold til indbyggertallet var Ringsted godt med, når byens borgere og gæster skulle have slukket tørsten, for byen var beriget med en perlerække af hoteller, restauranter, gæstgiverier og andre vandhuller, hvor der var salg af alkohol.
Kom med på en byvandring, hvor vi kommer forbi nogle af dem og får historier om, hvem der ejede eller bestyrede de festlige steder og om livet derinde som gæst. Ruten går fra Ringsted Station via Næstvedvej og ind i Sct. Hansgade. Herfra videre over Torvet, en smut i Sct. Bendtsgade for at slutte et stykke ude i Nørregade.
Tid: 20. april kl. 14.00 -16.00.
Mødested: Turen udgår fra mødestedet ved Ringsted Station på Jernbanevej 1, Ringsted ender inde i byen ca. kl. 16. Bemærk at turen starter og slutter ikke samme sted.
Byvandringen er ikke velegnet for gangbesværede. Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk.