I løbet af 2018 får alle husstande i Ringsted Kommune en ny affaldsordning. Det betyder, at du skal sortere mere affald i din egen husstand til gavn for vores fælles miljø. Målet er, at 50 procent af affaldet fra husholdninger skal genanvendes.
Det skriver Ringsted Kommune til Dit Ringsted
Mindst 50 procent af affaldet fra husholdninger skal genanvendes i 2022. Det er en national målsætning, og derfor laver Ringsted Kommune i 2018 en ny affaldsordning, hvor meget mere husholdningsaffald kan blive genanvendt.
Fremover skal blandt andet også småt pap og karton, hård plast og småt elektronik sorteres, så det kan genanvendes.
Den nye affaldsordning kommer til husstandene i Ringsted Kommune i to etaper: Første etape berører de ca. 5.900 husstande med containerordning, og de får den nye ordning i maj og juni. Anden etape vedrører ca. 9.000 husstande, der har eget affaldsstativ, og det sker fra august til oktober.
Hvad betyder det for mig?
Den største ændring for borgerne i Ringsted Kommune bliver, at de skal sortere deres affald på en ny måde. Hver husstand får for eksempel en køkkenspand, så madaffald kan indsamles og genanvendes til fremstilling af biogas.
Den nye affaldsordning kræver ikke mere plads til nye og større affaldsstativer, men visse affaldstyper må nu også blandes på en ny måde. Eksempelvis skal glas, metal og hård plast nu blandes sammen, og de typer af affald vil senere blive finsorteret på affaldsanlægget.
Alle husstande og boligforeninger i Ringsted Kommune får et brev eller en folder med meget mere information om den nye affaldsordning og de nye vaner.
På www.ringsted.dk vil der også være hjælp at hente.
Ordningen er testet i to områder
Den nye affaldsordning til énfamiliebolig er testet i to områder i 2016. Forsøgene i Kaserneområdet og i Sigersted har dannet baggrund for ordningen, der nu indføres i hele kommunen.
Desuden har Ringsted Kommune haft dialog med de store boligselskaber, for at høre om deres ønsker til de nye ordninger. Som noget nyt vil vi eksempelvis tilbyde større boligforeninger at benytte nedgravede containere, hvilket de har efterspurgt tidligere.
Hvad koster det?
Gebyret vil med den nye ordning komme til at stige i 2019. For en gennemsnitlig énfamiliehusstand forventes gebyret at stige med 500 kroner, mens en husstand med containerordning forventes at stige med 160 kr.
Først når Ringsted Kommunes samlede budget for næste år bliver vedtaget til oktober, kender kommunen den præcise stigning for hver husstand. Prisstigningen skyldes bl.a. priserne for nyt materiel og en generel prisstigning for at få hentet affald.
AFFALD ER RESSOURCER
- Madaffald køres til nyt forbehandlingsanlæg i Næstved hos AffaldPlus, hvor det moses til en pulp, der kan bruges til at fremstille el og varme. Den rest, der bliver tilbage, afsættes som gødning.
- Papir og pap sendes til genbrugsfabrikker, som fremstiller nyt pap og papir.
- Metal, glas og hård plast køres til et sorteringsanlæg. Glas sendes til genbrug på glasværk. Metal afsættes til genbrug i jern- og metal-industrien, og plast eksporteres til genbrug på fabrikker i udlandet.
- Batterier og småt elektronik afleveres til en virksomhed, der sikrer, at affaldets indhold af metaller, plast, glas mv. bliver genbrugt.
- Restaffald køres til forbrænding hos AffaldPlus, hvor energien fra forbrændingen af affaldet udnyttes til at producere el og varme.