Henrik
Hans Henrik Fuglsang-Damgaard

Påsken nærmer sig med hastige skridt. Derfor har Dit Ringsted bedt en række af byens personligheder fortælle om, hvordan de fejrer påske. Her er det sognepræst fra Sankt Bendts Kirke, Hans Henrik Fuglsang-Damgaard, der deler sine påsketraditioner med os.

Hvordan fejrer du påske?
Jeg fejrer påske ved at gå i kirke på så mange af højtidens mange helligdage som muligt. Der er jo nok at tage af, og for mig indledes påsken skærtorsdag, hvor vi i Sct. Bendts Kirke holder en kort andagt. Her mindes vi den sidste aften, Jesus var sammen med sine disciple. Alle påskedagene er fyldt med dramatiske fortællinger, og i kirken er det som hver dag at få fortalt et nyt kapitel i historien om Jesu lidelse, død og opstandelse.

Den eneste stille dag i påsken er lørdag, hvor vi hjemme hos os skruer ned for tempoet og hygger os i familiens skød. Som noget nyt mødtes en masse morgenduelige medlemmer af menigheden i Ringsted sidste år ved solopgang for at fejre Jesu opstandelse. Vi samledes på plænen foran Sct. Bendts Kirke, og da solen var stået op kl. 6:01, gik vi ind i kirken, hvor vi hørte påskeevangeliet og sang et par salmer. Sådan bliver det ikke i år. Helt undtagelsesvis har jeg fri i påsken. Mine forældre har diamantbryllup den 6. april og har i den anledning inviteret familien til Stockholm, hvor de i sin tid blev gift, fordi min mor er fra den svenske hovedstad.

Hvad betyder påsken for dig?
For mig er påsken kirkeårets vigtigste højtid. Julen med Jesu fødsel er selvfølgelig forudsætningen for det hele, men det, som skete til påske, er så fantastisk, at intet kan måle sig med det. Påskedag opstod Jesus fra graven, og det betyder, at døden har fundet sin overmand. Det er da stort. Og ikke nok med det – som opstanden og atter levende kan Jesus give os det løfte, at han vil være med os alle dage indtil verdens ende. Og måske betyder det, at døden heller ikke får det sidste ord, når det gælder os, som i dåben får Jesus til herre.

Hvordan pynter du op til påske?
Det er ikke mig selv, men min kone Anne Marie, som pynter op til påske hjemme hos os. Vi har nogle smukke uroer, som bliver hængt op i vinduesfagene ud mod gaden. Og så plejer hun at hente nogle nyudsprungne forårsgrene ind i stuen, som bliver pyntet med papirklip med påskemotiver. Og så bugner det med påskeliljer.

Hvad kræver et veldækket påskebord?
God mad og drikke hører selvfølgelig også påsken til. Der er rigelig grund til at feste. Ikke mindst påskedag, hvor vi efter at have været i kirke spiser påskefrokost. Påskefrokosten skal være lettere end julefrokosten, så vi springer flæskestegen og den lune leverpostej over. Til gengæld spiser vi rigeligt med fisk og rejer. Og så skal der også være kylling og æg, som jo hører påsken til. Øl og snaps er godt, men vi kan til påskefrokosten finde på i stedet at drikke en god flaske hvidvin.

Sct. Bendts Kirke
Sct. Bendts Kirke

 

Læs vores påskeinterview med Anja fra Buddy Legetøj.