Ringsted Kommune er efter flere års forberedelser nu klar med et forslag til en ny naturpark, som både skal forbedre naturen, sætte fokus på unikt landskab og fortælle borgere, potentielle tilflyttere og turister om områdets kulturhistorie. Nu inviteres alle interesserede til at diskutere planen.
Det er Ringsted Kommunes Klima- og Miljøudvalg samt Plan- og Boligudvalg, der nu besluttet at sende et forslag til plan for Ringsted Naturpark med et tilhørende kommuneplantillæg i offentlig høring.
Med forslaget til naturparkplanen sættes der fokus på, hvordan en unik natur og et smukt landskab kan gøre det endnu mere attraktivt at slå sig ned i Ringsted.
Det mener Klaus Hansen (V), borgmester i Ringsted Kommune.
– Med en ny naturpark kan vi trække vores unikke og skønne natur helt tæt på Ringsted by og mange af vores landsbyer, så det bliver nemt for både børnefamilier, voksne og ældre at komme ud og få nogle dejlige naturoplevelser. Naturparken er en chance for at sætte Ringsted på Danmarkskortet og gøre det endnu mere attraktivt at bo og bosætte sig her, siger Klaus Hansen.
Grundig høringsproces og vægt på frivillighed
Han opfordrer nu alle parter med interesse i naturparken til at deltage i høringen frem til oktober, og understreger, at en eventuel udvikling af en ny naturpark skal ske med respekt for naturen og de mennesker, der ejer og bor i området.
Der lægges op til, at det er frivilligt at deltage i naturparken, og lodsejerne har mulighed for at melde sig ud af naturparken både under høringen, men også efterfølgende efter vedtagelsen af kommuneplanstillægget.
Udkastet har allerede været i for-høring hos de otte største lodsejere i området, som bakker op om planen, og at der nu kommer en offentlig høring.
Naturpark sætter fokus på natur, landskab og kulturhistorie
Den nye naturplan, som kan læses her, sætter fokus på naturen, landskabet og områdets kulturhistorie, men også på hvordan en naturpark vil kunne samle by og land, skabe ny sammenhængskraft og en lokal identitet, der vil være attraktiv for både borgere, erhvervsliv og kommune.
Planen om Ringsted Naturpark omfatter et større naturområde med Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø centralt placeret i landskabet. Naturparken strækker sig på tværs af kommunen og inkluderer søer, vandløb, moser, enge, overdrev og store skovområder.
Britta Nielsen (SF), formand for Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune, glæder sig over, at arbejdet med en naturpark nu er nået så langt:
– En naturpark giver os en rigtig god ramme for at samarbejde med lodsejere om at bevare og udvikle vores skønne natur omkring Ringsted. Hvis det skal lykkes, så er vi nødt til at have et godt og tæt samarbejde mellem lodsejere og kommunen, siger Britta Nielsen.
Målet med naturparkplanen er at få Naturpark Ringsted godkendt som én af de Danske Naturparker. Planen beskriver i overordnede træk de kommende fem års arbejde med at forbedre naturen og skabe gode rammer for natur- og kulturoplevelser. Hvis der opnås status som naturpark vil det også blive nemmere at søge fondsmidler til lokale projekter og partnerskaber. Ringsted Kommune skal ansøge Friluftsrådet om at opnå status som naturpark senest i februar 2025.
Skovfoged: Naturpark vil få stor betydning for biodiversiteten
Ét af målene med en ny naturpark er at værne om den særlige natur, som findes i området. Det siger skovfoged Anders Grube, som har været formand for det Pilotnaturparkudvalg, som blev nedsat i 2021. Udvalget bestod af repræsentanter fra Byrådet, lodsejere, repræsentanter for naturarealer i kommunen samt ildsjæle.
– Det er fantastisk, at vi er nået så langt med projektet. Området har en meget fin natur og et stort potentiale. En stor del af naturparken nævnes i en rapport fra Københavns Universitet som et af de steder i Danmark, hvor etableringen af et stort sammenhængende naturområde vil skabe det største udbytte for biodiversiteten på en omkostningseffektiv måde,” siger udvalgets formand, skovfoged Anders Grube.
Om høringen
Forslaget til naturparkplanen samt det tilhørende kommuneplantillæg sendes i offentlig høring i 10 uger fra medio august til medio oktober. I september afholdes et offentligt møde, hvor borgere, lodsejere og interesseorganisationer kan komme med bemærkninger og forslag, inden byrådet tager endelig stilling til naturparkplanen og dens afgrænsning. Alle ejere af arealer i naturparken vil få personlig information om høringen og invitation til det offentlige møde i september.