Søndag kulminerede en hel uge med naturoplevelser, da Naturens Dag løb af stablen. I alt har en kvart million danskere deltaget i Danmarks største naturbegivenhed, og det er flere end nogensinde før.

Vild mad, krible-krable, svampeture, vandring og lystfiskeri samt alt muligt andet, som naturhjertet begærer! Temaerne var mange, da Naturens Dag søndag den 9. september var repræsenteret med flere end 300 arrangementer over hele landet.

Vejrguderne var i mildt humør og hjalp Naturens Dag godt på vej med tørvejr og solstråler over det meste af Danmarkskortet. Det fik søndag 60.000 danskere til at snøre støvlerne og komme ud i naturen.

I ugens løb har 190.000 børn varmet op til søndagen ved at holde Naturens Dag ude på landets skoler og dagtilbud. Det hele begyndte i mandags, da 4. klasse fra Bramsnæsvigskolen skød Naturens Dag i gang i den kuperede Ejby Ådal.

H.K.H Kronprins Frederik skulle have gjort 4. klassen selskab på åbningens strabadser, men måtte aflyse. Det slog dog ikke børnene ud, som til gengæld sendte hilsner om god bedring til Kongehuset. Det kan du læse mere om her.

Flere deltagere end nogensinde
De mange naturglade skolebørn og søndagens skønnede 60.000 deltagere betyder, at Naturens Dag i 2018 runder et samlet deltagerantal på 250.000 deltagere. Det er rekord. I 2017 kom 214.500 danskere ud på Naturens Dag.

De rekordmange danskere i naturen gør stort indtryk på arrangørerne. Ifølge Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er den store tilslutning et udtryk for en stigende bevidsthed og interesse for natur hos befolkningen.

– Det er fantastisk, at så mange danskere har været ude i naturen den sidste uge. Jeg fornemmer generelt en stigende appetit på naturen hos befolkningen, og jeg tror, det hænger sammen med, at vi bliver mere og mere bevidste om, hvor værdifuld naturen er for os som mennesker.

Også Friluftsrådets formand, Lars Mortensen, er begejstret.

– Vi får jo mulighed for at vise rigtig mange danskere, hvilke oplevelser der er i naturen, og det er vigtigt, hvis de skal få et forhold til den og få lyst til at passe på den. Vi vil jo gerne have, at de får appetit på mere og melder sig ind i natur- og friluftsforeninger, så det kan blive Naturens Dag hver dag og ikke bare en enkelt dag, siger han.

Naturens Dag er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Naturens Dag er støttet af Nordea-fonden.

Deltagere på Naturens Dag
2018: 250.000
2017: 214.500
2016: 170.000
2015: 150.000

FAKTA OM NATURENS DAG
Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets årlige mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. Naturens Dag har siden 2010 været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Naturens Dag støttes af Nordea-fonden.

Derfor holder vi Naturens Dag
Børn, der bruger naturen, er sunde, glade og vokser op som ansvarlige mennesker, der benytter og beskytter naturen. Derfor er det bekymrende, at en Gallup-undersøgelse viser, at børn i dag kun er halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn. I dag dominerer elektroniske medier og skemalagte aktiviteter børns hverdag, og det efterlader ikke megen plads til leg og oplevelser i den friske luft. Derfor skal Naturens Dag hjælpe børn, deres forældre og bedsteforældre til at genopdage naturen.

Årets tema er Bevægelse i naturen
Alt i naturen bevæger sig. Dyr, planter, svampe og vand – ja, selv sand bevæger sig. Det er netop bevægelsen i naturen, der fascinerer os. Sneglens langsomme færd henover håndfladen og harens spurt over marken henrykker børn såvel som voksne. Naturen får os til at bevæge os mere, end byrummet gør – den næste bakketop og udsigt lokker, og mens vi bevæger os i naturen, kan naturen også bevæge os. På Naturens Dag 2018 bevæger vi os langsomt og hurtigt i naturen, mens naturen betager og bevæger os.

Åbningen af Naturens Dag 2018. Foto: Danmarks Naturfredningsforening