Udstillingen “Retten Til Egen Historie” på Ringsted Bibliotek dykker ned i livet som anbragt barn og hjælper tidligere og nuværende anbragte med at forstå deres fortid gennem sagsakter og personlige fortællinger.

Hvad var årsagen til, at jeg blev anbragt? Var det min egen skyld? Er der en sammenhæng mellem den, jeg er i dag, og min anbringelse?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som tidligere anbragte kan have til deres egen historie. Det er vigtige spørgsmål at stille; men det kan også være svært at finde og bearbejde svarene.

”Jeg boede på en døgninstitution, og de første mange år var det virkelig et hjem. De piger, jeg boede med, var mine søstre, og pædagogerne var som mine tanter og onkler. Men så, da jeg var omkring 12 år, kom der en ny leder […] og det blev tydeligt, at jeg boede på en institution og ikke i et rigtigt hjem. Jeg blev et job.”

-Citat fra en tidligere anbragt, udtalt til Forsorgsmuseet.

Ringsted Stadsarkiv og Ringsted Bibliotek er gået sammen om en udstilling, der dykker ned i livet som anbragt barn. Udstillingen ”Retten Til Egen Historie” åbner på Ringsted Bibliotek den 1. oktober og kan ses frem til den 15. december.

Udstillingen sætter fokus på det levede liv som anbragt barn på flere af landets mange behandlingshjem. Igennem en række billeder kan du få et indblik i, hvordan en anbragt barndom kan have set ud på forskellige behandlingshjem. Se børnenes hverdags- og skoleliv helt tæt på og lær mere om livet som anbragt.

Som nuværende eller tidligere anbragt har du mulighed for at komme tættere på din egen historie. Med udstillingen vil Ringsted Stadsarkiv gerne sætte fokus på, at Ringsted Stadsarkiv er hjem for mange anbringelsessager og derfor kan være dit værktøj til at forstå din egen fortid som anbragt.

En del af et nationalt projekt med samme navn

Udstillingen ”Retten Til Egen Historie” er en del af et projekt med samme navn, som Rigsarkivet og Forsorgsmuseet står bag. Projektet ”Retten Til Egen Historie” giver en hjælpende hånd til nuværende og tidligere anbragte, som ønsker at få indsigt i deres anbringelseshistorie. Hvor skal jeg lede efter mine sagsakter? Hvem kan hjælpe mig med at forstå dem? Og hvad kan jeg bruge informationen til? Det kan du få hjælp til igennem projekt ”Retten Til Egen Historie”.

Læs mere om Retten Til Egen Historie på projektets hjemmeside.

Fernisering
Udstillingen åbner med en fernisering den 1. oktober kl. 16.00, hvor alle er velkomne:

Program
16.00: Velkomst ved borgmester Klaus Hansen

16.10: Kort introduktion til udstillingen og Ringsted Stadsarkiv ved arkivar Maja Budahl

16.15: Bobler og kage

Kommende arrangementer om samme tema
Vi har også to spændende foredrag relateret til udstillingen:

Foredrag med Forsorgsmuseet: Retten Til Egen Historie – den 6. november kl. 19.00-21.00

Foredrag med Lisbeth Zornig Andersen om hendes barndom – den 21. november kl. 19.00-21.00

Tilmelding til foredragene sker via Ringsted Biblioteks hjemmeside.

Baggrund
I 2021 blev arkivloven opdateret med en tilføjelse om egen acces, som giver borgere ret til indsigt i oplysninger om dem selv.

Hos Ringsted Stadsarkiv opbevarer vi sager for tidligere anbragte børn fra Ringsted Kommune, uanset hvor i landet barnet har været anbragt. Derudover har vi også sager fra behandlingshjemmet Nebs Møllegård, som for nylig overgav flere hundrede sager til arkivet.

Om Ringsted Stadsarkiv
Ringsted Stadsarkiv opbevarer alle bevaringsværdige dokumenter fra Ringsted Kommune. Alle borgere, der vil lære mere om sig selv, deres familie eller byens historie, er velkomne til at kontakte os på arkivering@ringsted.dk .

En glad børneflok og en voksen kvinde fra Klintebjerg Børnehjem ved Otterup på Fyn. Børnehjemmet, der ligger lige ud til vandet, blev oprettet i 1934 og blev senere bygget om og moderniseret i 1970’erne. Stedet er nu efterskole for unge med særlige læringsforudsætninger.
Godhavn blev oprettet i 1893 som opdragelsesanstalt og hjem for forældreløse eller ulykkeligt stillede drenge. I 1923 blev stedet anerkendt som skole- og lærlingehjem med plads til 80 drenge, 60 skolesøgende og 20 lærlinge. På billedet ser vi drenge, der som små alvorlige voksne er på arbejde med sløjd. Billedet må være taget efter 1949, hvor skolen blev udvidet med et snedkerværksted.