Danske børn får op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler. Danmark topper verdenslisten, når det kommer til slikforbrug, og dette er en bekymrende udvikling med alvorlige konsekvenser for børnenes sundhed.
Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik, og vi ligger også højt på listen, når det gælder de søde drikke. Danske børn får op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd.
Ringsted Kommune medvirker i det spændende projekt “Er du for Sød,” som er et samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet og støttet af Nordea-fonden. Projektet skal hjælpe familier med børn i 0.-3. klasse med at skære ned på de søde sager og søde drikke.
”Med projektet håber vi både at skabe en bevidsthed i familierne om de søde sager, og hvor man måske kan undvære eller skære ned på dem. Men vores søde hyggekultur er meget mere end et personligt ansvar. Det handler også om de rammer, vi skaber for børnene i f.eks. skole og fritidstilbud, hvor det kan være nødvendigt at se på den mad, vi serverer, når vi skal hygge, fejre og belønne,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen.
”Der er brug for, at vi løfter i fælles flok, hvis vi for alvor skal få skabt en sundere hyggekultur i de danske børnefamilier. Når ti kommuner nu aktivt støtter op om indsatsen, så batter det for alvor – og vi kan være med til at sætte et positivt aftryk på folkesundheden. Den dagsorden vil vi gerne understøtte i Nordea-fonden” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef for Nordea-fonden.
Myslibar i madpakken
I Ringsted Kommune er det sundhedsplejersker og tandplejere/tandlæger, der skal formidle projektets budskaber og værktøjer i deres kontakt med børn og forældre. Samtalerne med sundhedsplejersken i skolen skal bl.a. hjælpe familierne med at få overblik over, hvor mange snacks og søde sager, der ryger ned i løbet af en uge.
Familierne er ofte ikke bevidste om sukkerindtaget, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen. Eksempelvis regner mange ikke myslibaren i madpakken, eftermiddagskiksen eller saftevandet til aftensmaden med. Samtidig får børnene serveret slik og kage i skolen, institutionen og hos bedsteforældrene, og netop derfor er det vigtigt også at sætte ind, hvor børnene færdes, nemlig i skole, SFO eller klub og fritidsliv.
Udvalgsformand for Undervisnings- og Fritidsudvalget i Ringsted Kommune, ser også et behov for at sætte fokus på børns madvaner:
“Det er et værdifuldt initiativ at sætte fokus på sukkerindtaget i vores børns hverdag. Forældrene ønsker det allerbedste for deres børn, og dette projekt vil øge bevidstheden om hvor meget sukker fylder i hverdagen og tilbyde inspiration til alternativer. Det er ikke en løftet pegefinger, men tænkt som en hjælp til både forældre og børn. Jeg håber, at det vil blive positivt modtaget,” udtaler Mette Ahm-Petersen, Udvalgsformand for Undervisnings- og Fritidsudvalget.
Kort om projektet
Projektet “Er du for Sød” bygger på erfaringer og viden fra et pilotprojekt udført af DTU Fødevareinstituttet og Hvidovre Kommune. Det vil strække sig fra 2023 til 2027 med det klare mål at reducere sukkerindtaget blandt børnefamilier i Ringsted Kommune gennem udbredelse af oplysningsmaterialer, værktøjer, aktiviteter og kampagner i samarbejde med sundhedsplejen og skoletandlægerne.