Mandag besluttede Ringsted Kommunes Byråd at påbegynde en proces med at kvalificere muligheden for at realisere et eventuelt kommende energiparksprojekt i den sydøstlige del af kommunen. Projektet, der kombinerer flere af de ansøgte vedvarende energiprojekter til ét, har potentiale til at opfylde Ringsteds klimamål og samtidig adressere en stor samfundsmæssig udfordring ved at levere grønt brændstof til den tunge transport.
Politikerne besluttede bl.a. at justere i et af de centrale dele af projektet, som virksomheden BioCirc står bag. Således blev det besluttet at reducere det berørte areal ved landsbyerne Nordrup, Farendløse, Mulstrup og Havbyrd med 130 hektar solceller og tre vindmøller i området.
Samtidig åbner den politiske beslutning op for, at arealerne ved Adamshøj og Kværkeby kan blive en del af projektområdet. Desuden skal det undersøges, om andre arealer potentielt også kan indgå, hvilket kan medføre yderligere reduktion af arealet ved de nævnte landsbyer. Det nye projekt vil således dække et geografisk mere spredt område i kommunen.
Borgmester Klaus Hansen (V) uddyber, hvorfor et skridt mod grønnere energiløsninger er afgørende for Ringsteds fremtid:
”Vi har valgt, at der nu kan arbejdes videre med at kvalificere muligheden for, at der potentielt kan realiseres ét samlet energiprojekt med Power-to-X. Det kan sikre et mere effektivt og sammenhængende energisystem, som rummer en betydelig mulighed for at opfylde samtlige af vores klimamål. Derudover ser vi potentiale i at kunne understøtte både nuværende og kommende virksomheder med den grønne omstilling”, siger Klaus Hansen.
Han tilføjer, at Byrådet med beslutningen, om at fortsætte arbejdet med en energipark, nu har skabt rammerne for at tilpasse projektet. Det har været afgørende for beslutningen, at såvel naboer, lokalområder og udviklere inddrages tæt i den videre proces, før det endelige projekt forelægges byrådet.
Formand for Klima- og Miljøudvalget, Britta Hansen (SF) peger på, at den grønne omstilling er en kompleks opgave, der kræver langvarige bestræbelser fra alle samfundets aktører.
”Det indebærer ikke kun politiske beslutninger, men også i særlig grad aktiv deltagelse og engagement fra lokalsamfund, landmænd, iværksættere og naboer. Jeg er her selvfølgelig opmærksom på, at denne overgang til en mere bæredygtig fremtid kan påvirke og stille højere krav til visse grupper i samfundet. Vi skal gøre vores bedste for at sikre, at netop disse grupper kan få gavn af de fordele, denne udvikling medfører,” siger Britta Nielsen.
Vejen fremad og lokalsamfundets deltagelse
Byrådet opfordrer Ringsteds borgere, især naboer til det potentielle projektområde, til at deltage i en dialog om projektet med udvikler for at sikre lokal forankring. I den forbindelse anbefaler Byrådet, at der i det videre arbejde etableres lokale forhandlingsfællesskaber i lokalområderne, som skal sikre interessevaretagelsen for lokalsamfundene som helhed, og ses som støtte til den enkelte borger, med fælles økonomisk rådgivning af de berørte borgere.