Mens 930 opsagte medarbejdere fra seks sjællandske kommuner blev varslet afskediget med lukningen af Danish Crown-slagteriet i Ringsted, melder potentielt 716 sig nu ledige.

Fredag den 13. september 2024 var sidste lønningsdag for de opsagte medarbejdere fra det nu lukkede slagteri. Mandag den 16. september 2024 kan 716 opsagte medarbejdere potentielt melde sig ledige i de seks task-force-kommuner, de bor i. Et tal, der afspejler, hvor lang en proces det er for virksomheder og ledige at finde hinanden.

– Vi har arbejdet benhårdt i samarbejde med Danish Crowns jobbank på at få så mange opsagte medarbejdere som muligt i job siden Danish Crown varslede, at slagteriet ville lukke. Det arbejde fortsætter med en massiv rekrutteringsindsats fra de seks task-force-kommuner, fordi det er vigtigt at hjælpe de tidligere slagteriarbejdere videre, siger Susanne Frydenlund, der er arbejdsmarkeds- og ungecenterchef i Ringsted Kommune og står i spidsen for samarbejdet mellem de seks kommuner.

Ringsted, Slagelse, Sorø, Faxe, Næstved og Holbæk, er de kommuner, hvor flest af de opsagte medarbejdere fra Danish Crown bor. Det er dermed også i de kommuner, flest melder sig ledige, hvilket svarer til cirka 80 procent af de opsagte medarbejdere fra Danish Crown i Ringsted.

Og selvom det nu er deres respektive A-kasser, der har opgaven med at hjælpe de opsagte medarbejdere videre, så fortsætter de seks kommuner med at arbejde for at finde jobmuligheder.

– Vi står med en stor og vigtig opgave som kommuner med at sikre, at de opsagte medarbejdere fra Danish Crown fortsætter med at være i beskæftigelse. Derfor samarbejder vi på tværs af de seks kommuner med at hjælpe alle opsagte medarbejdere bedst muligt. Vi har været i dialog med medarbejderne om deres ønsker og muligheder siden april, siger borgmester i Ringsted Kommune Klaus Hansen, og han fortsætter:

– Det er dygtige, arbejdsomme og pligtopfyldende medarbejdere, der er vant til at passe deres job og arbejde hårdt. Der er virkelig potentiale for at komme godt og hurtigt videre, og derfor opfordrer jeg virksomhederne til at kontakte vores Jobcenter, hvis man efterspørger nye, dygtige medarbejdere. Vi står klar til at hjælpe, siger borgmesteren.

Unikt samarbejde om opsagte medarbejdere

De seks sjællandske kommuner har udarbejdet en fælles plan for en hurtig og effektiv indsats fra første ledighedsdag mandag den 16. september 2024.

Ifølge planen har alle jobcentre bemanding klar til at tilbyde nye jobs fra jobcentrenes jobbanker samt hjælp til at oprette CV’er på Jobnet.

– Det er unikt, at vi fortsætter samarbejdet mellem kommunerne efter endt lukning af virksomheden. Men det gør vi, fordi vi allerede kender de opsagte medarbejdere og deres behov og på den måde kan være med til at forkorte deres ledighed, siger Susanne Frydenlund.

– Det er en stor opgave at skulle hjælpe de tidligere slagteriarbejdere videre. Det arbejdsmarked, de kommer ud på, følger ikke kommunegrænserne, og derfor er det vigtigt, vi som kommuner arbejder sammen til gavn for de tidligere slagteriarbejdere. Vi har haft et godt samarbejde med de øvrige kommuner fra starten af og fra Slagelse Kommunes side vil vi forsætte det gode samarbejde og gøre, hvad vi kan, indtil alle er kommet godt videre med nyt job eller uddannelse, siger borgmester i Slagelse Kommune Knud Vincents.

– Medarbejdere fra Danish Crown er attraktive for mange af regionens arbejdspladser, og heldigvis er der stor interesse i at ansætte de tidligere slagterimedarbejdere. Også i Faxe Kommune har vi en beredskabsplan klar, og vi vil tage godt imod de berørte medarbejdere, som har meldt sig ledige og enten kommer fysisk ind i Jobcenteret eller via vores system. Vi vil sikre os god kontakt og dialog med A-kassen, så vi hurtigst muligt får igangsat relevante indsatser i samarbejde med den enkelte. Vi er jo ikke mindst klar, fordi vores samarbejde med Ringsted og de øvrige kommuner har været tæt og professionelt, det vil jeg gerne sige tak for, siger Allan Tirsgaard, der er formand for Faxe Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsudvalg. 

– Vi er glade for det samarbejde, vi har på tværs af kommuner i den her situation. Ringsted Kommune har gjort et stort arbejde med indsatser, der skal få de ledige slagteriarbejdere videre i job hurtigst muligt. Det arbejde er ikke slut endnu, og her i Næstved er vi også klar til at hjælpe slagteriarbejderne med at finde et godt match med de lokale virksomheder, der mangler medarbejdere, siger Torben Bahn Petersen, arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune.

– Når en så stor arbejdsplads som Danish Crown lukker, er der rigtig mange medarbejdere, der skal tages hånd om. Derfor er det gode samarbejde på tværs af kommunegrænser blandt de seks task-force-kommuner utroligt værdifuldt. Det er vigtigt, at vi får hjulpet alle de ledige tidligere ansatte godt videre – enten til jobs inden for deres fag eller relaterede typer job – og jeg ved, at vores seks kommuners jobcentre gør deres yderste for, at det kommer til at ske så hurtigt som muligt og foregå i en god proces, siger borgmester i Sorø Kommune Gert Jørgensen.

Fakta

930 medarbejdere fra de seks kommuner blev afskediget fra Danish Crown. Heraf var 869 ansat af Danish Crown, 40 af ISS og 21 af Fødevarestyrelsen.

Fra en opgørelse pr. 3. september 2024 var der potentielt 716, der kan melde sig ledige i de seks task-force-kommuner. Resten er blandt andet enten kommet i job eller har selv sagt op. 

Ved større afskedigelser, der har stor betydning for lokalområdet, kan der iværksættes indsatser for opsagte medarbejdere med penge fra varslingspuljen. Varslingspuljen giver mulighed for at den ledige kan få et vejlednings- eller et opkvalificeringsforløb. A-kasserne sørger for at pengene bliver anvendt, men det er jobcentrene, der skal godkende kurserne og efterfølgende betale dem af midlerne fra varslingspuljen.

Pengene fra varslingspuljen skal bruges indenfor de første tre måneder af ledigheden, hvor de ledige er i A-kasse-forløb. Derfor samarbejder kommunerne tæt med A-kasserne.

Redaktionerne kan selv kontakte de enkelte kommuner for de opdaterede tal for det præcise antal ledige tilmeldt på første ledighedsdag den 16. september 2024.

Tallene fordeler sig således pr. kommune

Ringsted Kommune: Her er 358 medarbejdere fra Danish Crown varslet opsagt. Der er potentielt 286 tilbage, der kan melde sig ledige mandag.

Slagelse Kommune: Her er 222 medarbejdere fra Danish Crown varslet opsagt. Der er potentielt 163 tilbage, der kan melde sig ledige mandag.

Sorø Kommune: Her er 64 medarbejdere fra Danish Crown varslet opsagt. Der er potentielt 50 tilbage, der kan melde sig ledige mandag.

Faxe Kommune: Her er 121 medarbejdere fra Danish Crown varslet opsagt. Der er potentielt 84 tilbage, der kan melde sig ledige mandag.

Næstved Kommune: Her er 111 medarbejdere fra Danish Crown varslet opsagt. Der er potentielt 89 tilbage, der kan melde sig ledige mandag.

Holbæk Kommune: Her er 54 medarbejdere fra Danish Crown varslet opsagt. Der er potentielt 44 tilbage, der kan melde sig ledige mandag.

Ledige siden fredag

De ledige fordeler sig på slagteriarbejdere og rengøringsassistenter fra ISS. Medtaget er ikke HK’ere, håndværkere og Fødevarestyrelsen, da de tre grupper har senere fratrædelsesdato. Tallene er indsamlet af Ringsted Kommunes Arbejdsmarkedscenter.