Over 1000 Ringsted-borgere har fundet vej til nye fællesskaber. En helt ny model har vist sig så effektiv, at den nu bredes ud til flere kommuner med støtte på 14,3 mio. kroner fra Nordea-fonden.

Mange af ambassadørerne er selv ledt ind i fællesskaber gennem uformelle fællesspisningsarrangementer og vandreture.

Alle kan komme i en livssituation, hvor man kan få brug for en hånd i ryggen til at komme ud og dele hverdagsoplevelser og være en del af et positivt fællesskab. Det gælder uanset, om man er nytilflytter, nyskilt, om børnene er fløjet fra reden, om man er ny på et studie eller bare savner at mødes med andre, der deler ens fritidsinteresse.

I det seneste halvandet år har en treenighed bestående af Dansk almennyttigt Boligselskab, Komitéen for Sundhedsoplysning og Ringsted Kommune udviklet et netværk af vejvisning til fællesskaber under navnet Fællesskabsby, som får flere borgere til at søge ind og finde vej mod de lokale fællesskaber.

Resultaterne med metoderne i Fællesskabsby er så vellykkede, at Nordea-fonden har besluttet at støtte en videreudvikling med 14,3 mio. kroner, så der kan udvikles en Fællesskabsby-model, hvor også Varde og Furesø kommuner kan gøre erfaringer.

Ringsted er som frontløber lykkedes med at engagere mere end 50 borgere som Fællesskabsambassadører og samtidig aktivere 720 lokale aktører blandt andet læger, apotekere og frisører som vejvisere, der hjælper med at gøre vejen ind i fællesskaberne mere synlig og tilgængelig.

En af dem er ejendomsmesterassistent i Ringsted Almene Boligselskab, Marianne Hagner, som er ansvarlig for vedligehold og tilsyn af bygninger og grønne områder, men samtidig i sin gang rundt i boligafdelingen er opsøgende og opmærksom på beboerne, som hun vejleder, og forsøger at hjælpe ind i et fællesskab.

“I mit arbejde snakker jeg med mange mennesker, og så nævner jeg f.eks. lige spisefællesskaber og gåfællesskaber, som er en nem og uforpligtende vej til at møde nye mennesker i lokalområdet. Muligheden for at vejvise til Fællesskabsguiden er et nyt værktøj, vi kan hive frem. Og jeg har altså mødt mange, som bagefter fortæller, hvor glade de er for det lille skub, jeg gav dem.”

Apoteker Baris Atalay fra Ringsted Apotek har anvist borgere ind i fællesskaberne:

“Fællesskabsby er et super godt initiativ, som kan hjælpe borgerne med at navigere i de mange muligheder, som findes i kommunen. Vi møder rigtig mange borgere her på apoteket, og de har ofte stor tillid til os og vores sundhedsfaglige viden. Derfor lytter de også til os, når vi fortæller om Fællesskabsby. Hensigten med initiativet Fællesskabsby er at bruge fællesskaber som løftestang til mental trivsel.”

Ifølge projektleder for Fællesskabsby Mia Felbo-Kolding har metoden en sundhedsdimension:

“Vi ved, at fællesskaber er det bedste værn mod ensomhed, og at positivt samvær med andre mennesker gør os glade og sunde,” siger hun.

Arbejdet med udviklingen af metoder i Fællesskabsby har været i gang siden starten af 2022. Siden starten af 2023 er der kommet flere og flere vejvisere rundt i byen og en konservativ vurdering siger, at mindst 1000 borgere fra 18 år og op, har fundet nye veje ind i eksisterende fællesskaber. Enten ved hjælp af en samtale med en Fællesskabsguide, ved at bruge den digitale oversigt over fællesskabsmuligheder, eller ved samtaler med en Fællesskabsambassadør eller i mødet med en af de mange vejvisere rundt i byen.

“Vi ved, at 2200 er kommet ind i nye fællesskaber, hvoraf nogle er dubletter. Men 1000 er ihvertfald ikke for højt sat,” siger Mia Felbo-Kolding

“I Ringsted Kommune har de på kort tid høstet flere gode erfaringer med Fællesskabsby – og vi glæder os derfor meget til at se, hvordan indsatsen kan videreudvikles i Ringsted og på sigt bredes ud til andre kommuner. Fællesskabsby viser vejen for, hvordan en bys foreninger og almene boligområder i samarbejde med kommune og sundhedssektor kan gøre eksisterende fællesskaber lettere at tilgå og mere inkluderende for flere. I Nordea-fonden fokuserer vi på at skabe gode liv for borgere bredt i samfundet- det kræver, at vi alle får mulighed for at bidrage til, at flere deltager i lokale fællesskaber,” siger Nordea-fondens uddelingschef, Christine Paludan-Müller.

Data fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at forekomsten af ensomhed i Danmark er mere end fordoblet siden år 2000. 27 procent af alle mænd og 34 procent af alle kvinder oplever at føle sig ensomme, viser et studie fra december 2023. Studiet trækker på data fra de landsdækkende sundheds- og sygelighedsundersøgelser, hvor i alt 86.000 voksne danskere fra 2000 til 2021 har medvirket.

Støtten fra Nordea-fonden løber til og med 30. juni 2027.

Pressefoto