En ny, lokalt tilpasset uddannelse skal gøre forebyggelse for borgere med kronisk sygdom mere personlig og effektiv.

Sygeplejersker, ergoterapeuter, diætister og fysioterapeuter i Sundhed og Træning i Ringsted Kommune vil være blandt de bedste til at møde borgere med kronisk sygdom dér, hvor motivationen for at ændre livsstil er størst.

Derfor er 16 medarbejdere nu i gang med et diplommodul i forebyggelse og sundhedsfremme for særlige grupper – et forløb, der er specialdesignet til Ringsted Kommunes behov og gennemføres i samarbejde med professionshøjskolen Absalon. Undervisningen foregår lokalt i kommunens egne sundhedsfaciliteter.

Sundhedskonsulent i Ringsted Kommune Eva Pilt Astrup fortæller, at det er meget lærerigt at have undervisning sammen med kollegaer fra forskellige arbejdsområder.

– Det har styrket tværfagligheden, kendskabet til hinandens arbejdsopgaver og de udfordringer og forskellige kompetencer, som vi har hver især, fortsætter hun.

Kronikere skal have individuelle forløb

Ifølge Sundhedsstyrelsens nyeste kvalitetsstandarder skal borgere med kronisk sygdom tilbydes et individuelt tilrettelagt forebyggelsesforløb.

Det betyder blandt andet, at hvert forløb skal begynde med en afklarende samtale, hvor borgerens behov og ønsker afdækkes.

– Vi ønsker at tilbyde borgere med kronisk sygdom forløb, der tager udgangspunkt i deres egen livssituation og motivation. Samtalen er helt afgørende for at planlægge det rigtige forløb og skabe varig forandring, siger Jette Stobbe Olesen, teamleder i Sundhed og Træning.

Målet er, at alle borgere – uanset diagnose – får den støtte, de har brug for til at leve et aktivt, sundt og selvstændigt liv med deres sygdom.

Foto: Ringsted Kommune.