REMA 1000 sætter nu ind med endnu et initiativ i kampen mod madspild. Fra søndag den 2. august 2015 er flere af butikkernes populære brødpakker krympet til mindre størrelser. Det betyder, at de handlende i Ringsted nu kun behøver at handle den mængde brød, de kan nå at spise, inden det bliver for gammelt. Dermed håber REMA 1000 at kunne bidrage til at mindske madspild.

IMG_0070 (2)Vi kender det nok allesammen. Man kigger i den halvtomme pose med brød og opdager, at de sidste 4-5 skiver er fyldt med grønne pletter. Igen ryger der brød i skraldespanden.

Tal fra Miljøstyrelsens affaldsanalyser viser, at brød og kager med datomærkning tegner sig for 11 procent af det samlede madspild, forbrugeren har derhjemme. I alt smider danskerne 29.000 tons brød ud om året ud af et samlet madspild i de danske husholdninger på 260.000 tons. Dermed ligger brød tredjeøverst i feltet af madvarer, som oftest ender som spild.

Det problem tager REMA 1000 nu fat i. I samarbejde med Lantmännen Schulstad har REMA 1000 meldt otte af de store brødposer ud af sortimentet. I stedet kan de handlende i Ringsted finde deres vante brød i mindre poser. Kiloprisen forbliver den samme trods de mindre størrelser. Til eksempel udgår REMA 1000 Krydderboller 12 styk til 11,50 kr. og bliver erstattet af den halve pakke med seks styk til 5,75 kr.

– Almindelig købmandslogik siger, at du skal sælge så meget som muligt, så det her initiativ strider isoleret set mod godt købmandsskab. Men store mængder fører ofte til spild af mad, så derfor tror jeg, at kunderne vil tage godt imod det nye tiltag, siger købmand Michael Iversen fra REMA 1000 på Jyllandsgade.
Bread_lineup (2)

De mindre pakker kommer også Ringsteds små husstande og singler til gode. Siden efteråret 2008 har de mindste husstande haft glæde af REMA 1000s opgør med mængderabatter, så kunderne ikke skal købe mere, end de har brug for bare for at handle billigt. Nu får de altså endnu en håndsrækning fra REMA 1000, der gør forbruget i de små husstande billigere.

– Jeg ved, der er mange af mine kunder, som kun har brug for små mængder mad, og som sætter pris på, at vi eksempelvis har et styks porre i stedet for et bundt med tre eller fire. Det er en af årsagerne til, at mange vælger at handle hos os. Jeg er stolt over nu at kunne tilbyde et udvalg af brød, som både er med til at reducere spild af mad, og som samtidig gør det billigere for singler og andre med et mindre behov at købe brød hos os, siger Michael Iversen.

Stifter af Danmarks største organisation mod madspild, Stop Spild Af Mad, Selina Juul, er begejstret for REMA 1000s seneste tiltag i kampen mod madspild.

– Vi har i Stop Spild Af Mad i over syv år haft fokus på, at singler og enlige, som er hver tredje voksne dansker, skal tilgodeses i supermarkederne. Singler smider op til 98 kilo mad ud om året, fordi pakkerne på madvarerne er for store, og de ikke kan nå at spise det hele. Mindre pakker til Danmarks singler og små husstande er vejen frem til et mere passende forbrug og dermed mindre madspild, siger Selina Juul.

/Stine Amanda