Vidste du, at det er bedst at vente så længe som muligt med at bringe juletræet ind i de lune stuer? Men at man heller ikke skal vente til sidste øjeblik med at finde sig et pænt juletræ og bringe det hjem. Ringsted Planteforum er både klar til at sælge dig dit juletræ samt komme med gode råd.
Lige nu sælger de Nordmannsgrantræer, der er 1-2 meter høje til en fast pris på 149 kroner.
Men det handler om at være ude i god tid med at vælge dit juletræ, mens der endnu er et bredt udvalg af pæne træer at vælge imellem. På et pænt træ sidder grenene jævnt fordelt i træets omkreds, og der er en passende afstand i højden mellem grenene. Nogle vil gerne have et tæt træ med lille afstand, andre foretrækker, at man kan kigge igennem træet under dansen.
Et juletræ skal være grønt. Det burde være overflødigt at nævne, men af og til kan man finde træer, der er lysegrønne eller næsten gule som følge af næringsmangel, sygdomme eller skadedyr. Sådanne træer bør man gå uden om.
Man bør altid købe sit juletræ i dagslys, selv om det kan være svært at nå det hele på de korte, travle decemberdage. Det kan være hyggeligt at handle i boder med dæmpet belysning, men praktisk er det ikke, og nogle gange er der måske en hensigt med at dæmpe lyset.
Køb ikke et træ, der allerede er pakket ind i net, også selv om det ifølge sælgeren er pakket ind få minutter tidligere. Træerne bliver pakket i net, når de sendes fra skoven. Så kan der være flere træer på et vognlæs, og man undgår, at grene knækker af under håndteringen og transporten.
Når træet foldes sammen i nettet, nedsættes fordampningen, og det vil medvirke til, at træet kan holde længere på sine nåle. Men når træet ligger i nettet, kan man ikke se, hvordan det vil tage sig ud i ‘udfoldet’ tilstand. På denne måde kan mange dårlige træer gemmes.
Et frisk snit
Har man selv fældet træet, således at snittet er frisk, er det en god idé at sætte træet i en spand med lidt vand, når det er bragt hjem. Træet kan suge en smule vand fra det friske snit. Er træet derimod fældet for længe siden, er snittet tørret og kan ikke suge vand. Så kan man lave et nyt snit et par centimeter oppe ad stammen, og lade det suge vand fra en spand.
Man bør vente så længe som muligt med at sætte træet ind i stuen. Den lune, tørre stueluft koster nålefald. Lad træet stå – ikke ligge – i nettet udendørs og på et sted med læ og skygge, til det skal ind. Nettet fjernes et par dage, før træet skal ind, for at det kan få tid til at folde grenene ud.
Stor omvæltning
Det ville naturligvis være nemmere at få træet gennem dørene, mens det er i nettet, men det er en stor omvæltning for træet både at blive pakket ud og komme ind i den tørre stueluft på en gang. Begge dele sætter fordampningen dramatisk i vejret, som kan resultere i nålefald. Bedre er det at fordele forandringerne over et par dage.
Hvis juletræsfoden er udstyret med en beholder til lidt vand, bør man udnytte dette. Husk at holde øje med, at der er vand i beholderen – det meste fordamper i stueluften.
Et brugt træ er guld værd
Når træet før eller siden er udtjent, skal man huske, at det er værdifuldt i haven. Stammen kan bruges til opbinding af planter eller den kan hugges til flis, og grenene kan bruges til vinterbeskyttelse af for eksempel roserne. Klip dem af træet og sæt dem i en ring omkring roserne som et lille indianertelt. Smid eventuelt en lille stak visne blade ind i teltet – det luner alt sammen.
Grenene kan også bruges til at holde på en stak blade, der lægges over havens stauder.
Grene kan hakkes til flis, der kan bruges vil vinterbeskyttelse, jorddække eller de visne nåle kan smides ind under rhododendronerne.
Dyr kan også få glæde af dit juletræ
Hvis du ikke vil bruge dit juletræ i haven, kan det med fordel gives til fx heste, men her skal du huske, at juletræet skal være helt frit for julepynt. Hestene spiser grenene og bruger træet til tidsfordriv.