Ringsted Kommune indgår som den første kommune i landet et samarbejde med Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning for at øge indsatsen for gældsramte. Dette sker med åbningen af et nyt gældsrådgivningscenter i Ringsted den 26. marts. Gældsrådgivningen forventer at kunne hjælpe omkring hundrede borgere årligt i det nyåbnede center.

Det nye gældsrådgivningscenter skal hjælpe socialt udsatte borgere med gældsproblemer.

“Det er helt unikt, at der bliver etableret et samarbejde mellem vores gældsrådgivning og en kommune. Idéen er, at Forbrugerrådet Tænk kan levere en uafhængig og kompetent gældsrådgivning, og at Ringsted Kommune kan henvise borgere, der har brug for hjælp. Gæld kan have store personlige og sociale konsekvenser, og vi er overbeviste om, at dette nye samarbejde betyder, at vi kan hjælpe flere borgere fri af gældsfælden, end vi ellers ville have mulighed for i vores hidtidige rådgivning,” siger Anja Philip formand i Forbrugerrådet Tænk.

En god hjælp til gældsramte

Borgmester i Ringsted Kommune, Henrik Hvidesten, er begejstret og ser store perspektiver i det nye samarbejde:

”Jeg er glad for, at vi som den første kommune i landet, er blevet enige om at etableret et gældsrådgivningscenter i samarbejde med Forbrugerrådet TÆNK. Krisen har efterladt mange i en uheldig økonomisk klemme, og derfor var der også bred politisk enighed om, at vi som kommune skulle gå aktivt ind og forsøge at afhjælpe problemet. Jeg er overbevist om, at vi i samarbejdet med TÆNK har fundet en løsning, som kan hjælpe mange gældsramte ud af den negative spiral, de er havnet i.”

Region Sjælland er særlig udfordret

Virksomheden Experian, der administrerer registret over dårligere betalere – RKI – har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at 7 kommuner i Region Sjælland figurerer på top 10 over landets kommuner med størst andel af dårlige betalere. Ringsted er dog ikke med i top ti, men ligger lidt over landsgennemsnittet ift. antallet af personer registreret i RKI.

Samarbejdet mellem Forbrugerrådet Tænk og Ringsted Kommune kommer til at bestå i, at Ringsted Kommune henviser udvalgte borgere til rådgivning i Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning. Desuden stiller kommunen lokaler til rådighed for centeret.

”Sjællændere kan allerede i dag søge hjælp i vores gældsrådgivninger i København og i Nykøbing Falster. Men vi ved, at det kan være svært at finde både penge og overskud til at rejse langt efter rådgivning, hvis man er plaget af gæld. Derfor er det vigtigt for os, at vi med det nye center kommer tættere på borgerne i Ringsted kommune og i det hel taget tættere på gældsramte fra Midt- og Vestsjælland”, siger Anja Philip.

Brug for frivillige rådgivere

Samarbejdsordningen mellem Gældsrådgivningen og Ringsted Kommune er som udgangspunkt et fireårigt projekt, og det er målsætningen, at omkring 100 borgere årligt skal kunne få hjælp i deres kamp mod overgældsætning.

Gældsrådgivningen skal hjælpe socialt udsatte borgere med en kombination af lav indkomst, gæld og lavt rådighedsbeløb. Det omfatter også borgere, der er tilknyttet arbejdsmarkedet som fx enlige forsørgere. Det er ofte komplekse sager, og Forbrugerrådet Tænk vil derfor søge efter dygtige frivillige rådgivere på Sjælland i den kommende tid.

Forbrugerrådets Gældsrådgivning har hjulpet omkring 8000 danskere siden oprettelsen i 2010. Gældsrådgivningen består af 150 frivillige rådgivere med økonomisk, juridisk eller socialfaglig baggrund. Foruden det nye center i Ringsted har Gældsrådgivningen rådgivningscentre i København, Odense, Esbjerg, Aalborg og Nykøbing Falster. Gældsrådgivningen rådgiver også gennem den landsdækkende telefonrådgivning, samt chatrådgivningen fra 2013, som er målrettet unge.

Gældsrådgivningscentret åbner i Ringsted den 26. marts 2015.

Læs mere på www gæld.tænk.dk