Ringstedkoret opfører sammen med Gundsøkoret Mozarts Requiem for kor, solister og orkester i Sct. Bendts kirke torsdag den 23. april 2015 kl. 19.30. Ringstedkorets dirigent Bjørn Monberg leder opførelsen.

Gundsøkoret og Ringstedkoret opfører Skabelsen i Christianskirken i København forår 2013
Gundsøkoret og Ringstedkoret opfører Skabelsen i Christianskirken i København forår 2013

Gundsøkoret er, ligesom Ringstedkoret, et 4-stemmigt voksenkor, som er hjemmehørende i Jyllinge og dirigeres af Bente Hanke. De to kor har før haft et frugtbart samarbejde, nemlig i foråret 2013, hvor de i fællesskab opførte Haydns Skabelsen i Sct. Bendts kirke samt i Christianskirken i København.

Ved koncerten den 23. april i Sct. Bendts kirke medvirker 18 professionelle musikere, som til daglig spiller i forskellige symfoniorkestre. De 4 solistpartier synges af Lea Quortrup (sopran), Johanne Højlund (alt), Jan Lund (tenor) samt Jens Bruno Hansen (bas). De fire operasangere har alle stor erfaring med at synge solopartier i ind- og udland. Lea Quortrup og Johanne Højlund er konservatorieuddannede og studerer begge ved Operaakademiet. Jan Lund er uddannet tenor med sangstudier i London, Rom og København. Jens Bruno Hansen er fastansat ved den Kgl. Opera, og er foruden sanger også musikhistoriker.

Mozarts dødsmesse betager ved sin kraftfulde skønhed og mægtige følelsesregister. Musikken spænder, i samklang med den latinske tekst, fra smertelig angst for dommedag til håb ved Jesu mellemkomst, og den blide, meditative ro ved den evige hvile hos Gud.

Requiem er Mozarts sidste, ufuldendte komposition. Han modtog en bestilling på dødsmessen i sommeren 1791. På det tidspunkt var han i gang med flere sideløbende kompositioner, og det blev først om efteråret, han fik tid til at koncentrere sig om dødsmessen. Da blev han imidlertid alvorligt syg. Selvom han arbejdede videre hele efteråret trods sin svækkede tilstand, nåede han ikke at fuldende værket inden sin død 5. december 1791.

Det blev Mozarts ven og elev Franz Süssmayer, som på anmodning af Mozarts hustru Constance gjorde værket færdigt. Det færdige værk bar efter Constances ønske Mozarts navn. Siden dette bedrag blev opdaget i 1800-tallet, har man diskuteret, hvor Mozart slap og Süssmayer tog over.

Billetter til koncerten koster kr. 125,- og kan købes på Billetnet eller i Skjold Burnes vinforretning i Ringsted fra 15. marts. Man kan læse mere om koncerten på www.ringstedkoret.dk.

Del på sociale medier