“Der er trukket penge på dit kreditkort i USA”. Den besked vil man absolut ikke have, hvis man slet ikke har været i USA. Men tusindvis af danskere har de seneste år fået stjålet deres kreditkort-oplysninger. Det kan ske når som helst – også selv om man blot står og tanker benzin i Ringsted eller sidder derhjemme foran computeren.

For svindlerne er blevet dygtige til at opsnappe kreditkortoplysninger. For eksempel via ubemandede kortaflæsere på tankstationer (”skimming”) eller ved at lokke med falske mails (”phishing”). Derefter kopierer de kortoplysningerne og misbruger dem til at hæve penge – ofte i udlandet, hvor der mange steder ikke er krav om chiplæsere i hæveautomater, f.eks. i USA.

Du kan beskytte dig mod misbrug af dit MasterCard på et andet kontinent, hvis din bank tilbyder denne mulighed kaldet ”geografisk sikkerhed”. Arbejdernes Landsbank er af de få større banker, der tilbyder sine kunder dette.

”Svindel med kortoplysninger er desværre et stigende problem. Derfor er vi meget glade for at kunne tilbyde vores kunder en øget sikkerhed, når de bruger deres MasterCard”, siger Annette Jensen, filialdirektør i Arbejdernes Landsbank i Ringsted.

Vælg selv, hvad du vil åbne og lukke for
”Med geografisk sikkerhed kan du selv styre, hvor kortet kan anvendes. Du kan vælge at spærre for brug af dit MasterCard i forskellige regioner i verden, så det f.eks. ikke kan misbruges i USA. Så hvis du er uheldig, og dit kort bliver kopieret, kan kortet ikke anvendes de steder, du har lukket for. Dermed mindsker du risikoen for misbrug,” forklarer Annette Jensen og fortsætter:

”Når du rejser til udlandet, kan du åbne for den region, du rejser til, så du kan bruge dit kort der. Du kan også vælge at lukke ned for brug af dit kort på internettet og i hæveautomater. Du kan meget nemt åbne og lukke for alle muligheder i netbank eller mobilbank.”

Banken har på forhånd automatisk lukket for brug uden for Europa og for handel på internettet, når kortet udstedes, for at øge sikkerheden mest muligt.

”Vi indførte geografisk sikkerhed i 2013 som den første bank i Danmark, og det har gjort det mindre attraktivt for svindlere at kopiere kort fra Arbejdernes Landsbank. Vi håber, at endnu flere kunder vil udnytte muligheden for at åbne og lukke for sikkerhedsindstillingerne, så det bliver sværere og mindre attraktivt for svindlerne at misbruge kortoplysningerne,” siger Annette Jensen.