Risiko for budgetoverskridelse på 20 millioner kroner i Ringsted Kommune
Risikoen for budgetoverskridelsen skyldes især udviklingen på en række områder, som er vanskelige at styre for kommunen. Det gælder bl.a. i forhold til ledige, indlæggelser på sygehuse og anbringelser af børn og unge. Prognosen for Ringsted Kommunes regnskab for 2015 præsenteres for økonomiudvalget på mandag.
Borgmester Henrik Hvidesten ser på situationen med stor alvor:

”Underskuddet betyder, at vi både politisk og i administrationen skal have endnu større fokus på den økonomiske styring. Jeg hæfter mig dog også ved, at det stadig er en prognose, og at vi med en positiv udvikling på beskæftigelsesområdet og et fald i vores udgifter til regionen på sundhedsområdet kan hente noget af det tabte inden årets udgang”, siger borgmester Henrik Hvidesten.

Generel udvikling i samfundet påvirker kommunens økonomi
Ringsted Kommunes forventede resultat skyldes ifølge kommunaldirektør Jacob Nordby især en række samfundsskabte forhold, som kommunen har meget lille indflydelse på, men har store dele af udgifterne til. Det gælder fx at sygehusene er bedre til at tage flere patienter ind, og det er kommunerne med til at betale. Samtidig er der gennemført en række reformer på beskæftigelsesområdet, som kommunerne selv skal finansiere. Det fører alt sammen til en række udgifter for kommunen, som er vanskelige at forudse og styre.

”Vi oplever stigende udgifter på en række områder samtidigt. Det gælder ikke mindst beskæftigelsesområdet, anbringelser af børn og unge uden for hjemmet, og en stigning i udgifterne til den såkaldte aktivitetsbestemte medfinansiering på sundhedsområdet, hvor Ringsted Kommune betaler et bidrag til regionen, hver gang en borger skal behandles på sygehuset”, siger kommunaldirektør Jacob Nordby.

Kommunen har også oplevet en række udfordringer på skoleområdet og på ældreområdet, og her er der allerede sat en række initiativer i værk for at bringe balance i økonomien.

”Fra direktionens side lægger vi nu op til, at kommunens mange arbejdspladser i fællesskab skal forsøge at imødegå budgetoverskridelsen ved generelt at vise tilbageholdenhed også på områder, som holder budgetterne. På de områder, som har store problemer med at holde budgetterne, iværksættes mere specifikke tiltag, og der vil være en politisk proces om det i september. Endelig styrkes den løbende økonomistyring yderligere”, slutter Jacob Nordby.