Museum Vestsjælland vil gerne fortælle historien om den vellykkede integration i Ringsted. Det gør de ved at invitere gæstearbejdere til at fortælle deres historier. Blandt andet med fokus på børnene. For de spiller en vigtig rolle i forhold til integration.

Det er børnene, der tager nye ideer til sig og med hjem fra skole, og som konfronterer mor og far. Og så er børnene også en af hovedårsagerne til, at forældrene overhovedet kom til Danmark: for at give dem en bedre fremtid. Der er meget i spil – og på spil – mellem generationerne.

LO Midtsjælland støtter projektet med 25.000 kroner til indsamling og formidling af tyrkiske indvandreres erindringer i Ringsted. ”Vi er utroligt glade for samarbejdet med LO. Vi er et museum, som både inviterer indenfor til vores udstillinger, men vi rækker også ud, og er dér, hvor mennesker lever deres liv. Vi er et museum for alle danskere” fortæller formidlingschef Ea Stevns Matzon.

Ringsted er på mange måder et eksempel på vellykket integration. Museum Vestsjælland er på Ringsted Museum & Arkiv i fuld gang med at fokusere på velfærdsstatens opståen. Det er et unikt stykke Danmarkshistorie og integration og de tyrkiske gæstearbejdere spiller en særlig rolle her.

I slutningen af 1960erne og op gennem ’70erne ankom en større gruppe tyrkiske indvandrere til Midtsjælland. Flere af dem fandt arbejde i Ringsted, bl.a. på det gamle slagteri på Køgevej, hvor der i dag er ældreboliger eller i stålfabrikker som RIMAS.

I dag deltager de tyrkiske grupper og deres efterkommere i kultur- og foreningsliv og er aktive i uddannelsesarbejde. Ringsted udmærker sig også med en landets højeste beskæftigelsesfrekvenser blandt ikke-vestlige efterkommere. I 2013 var Ringsted sammen med Århus blandt de første byer med ikke-vestlig borgmesterkandidat. Alt sammen tegn på vellykket integration.

Vejen til en families integration går ofte gennem børnene. Foto: Museum Vestsjælland.