Venstre, Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti har indgået budgetforlig. Det er et forlig, der er præget af stramme økonomiske rammer i en udfordrende tid, der trods tilflytning, vækst i arbejdspladser og en generel sund økonomi i kommunen påvirker det økonomiske råderum i de kommende år.

Det går godt i Ringsted Kommune. Flere borgere ønsker at bo i kommunen. Virksomheder kommer til, de vokser, og de skaber gode lokale arbejdspladser. Ringsted Kommune har en sund økonomi, og foretog i sidste budget en række tilpasninger for at imødegå de udfordringer, der allerede kunne ses i horisonten sidste år. Derfor bygger budgettet for 2024 på et sundt fundament.

Næste års budget er præget af landspolitiske udfordringer. Høj inflation, et stort pres på velfærdsområderne – især på det specialiserede socialområde, der i Ringsted Kommune forventes at stige med 60 millioner kroner i 2024 – og en stram Økonomiaftale mellem KL og Regeringen, der påvirker Ringsted Kommunes råderum til både service og anlæg.

For at overholde rammerne i Økonomiaftalen har aftaleparterne fundet besparelser for cirka 30 millioner kroner, fordelt på service og anlæg. Aftaleparterne har bestræbt sig på at finde besparelser, der påvirker den borgernære velfærd mindst muligt, men også med en erkendelse af, at nogle borgerne vil opleve forringelser.

”Vi er underlagt nogle snævre økonomiske rammer i økonomiaftalen, og samtidig ser vi et markant øget pres på det specialiserede socialområde. Det betyder, at vi skal føre en ansvarlig økonomisk politik. Derfor er jeg glad for, at forligsparterne har taget ansvar, prioriteret kernevelfærden og holdt igen med nye ønsker,” siger borgmester Henrik Hvidesten (V).

Blandt de nye tiltag ses:
• I budgettet for 2024 er en øget fokus på klima, hvor der blandt andet er afsat midler til etablering af vedvarende energi, og fortsætte arbejdet med den vedtagne klimaplan. Der er også afsat en pulje, der skal gøre de kommunale bygninger mere klimavenlige, blandt andet til etablering af solceller og andre tiltag, der reducerer klimabelastningen. I forlængelse af indsatsen er der afsat penge til en udskiftning til LED i gadebelysningen.
• Der er afsat knap to millioner kroner til aktiviteter i bymidten for at skabe flere aktiviteter i bymidten, herunder undersøge mulighederne for anvendelsen af Stakladen.
• Aftaleparterne styrker indsatsen for udsatte familier ved at tilføre ekstra midler til Familiehuset.
• Den kommunale tandpleje samles centralt, hvor borgerne mødes af moderne faciliteter, og hvor de ansatte får bedre mulighed for at styrke det faglige miljø.

Partierne udtaler følgende om budgetaftalen for 2024.

Mette Ahm-Petersen, Socialdemokratiet (A):
”I Socialdemokratiet havde vi et håb og et ønske om, at vi kunne lande et bredt forlig med alle partier, fordi det giver en stabilitet og tryghed at alle byrådets partier arbejder sammen om kommunens økonomi. Det var der desværre ikke vilje til. Vi vidste fra starten, at der skulle findes besparelser i budgettet, og derfor havde vi håbet på, at alle partier ville tage ansvar.”

”Det er vigtigt for Socialdemokratiet at de ældre borgere ikke oplever at der går længere tid mellem rengøringen, og derfor synes vi, at vi har fundet en fornuftig løsning. Vi har kæmpet for at undgå besparelser på socialområdet, både for at passe på vores svageste borgere, og fordi vi tror på, at det er bedre at forebygge end helbrede. Det er i det store hele lykkedes.”

”Vi har arbejdet for at samle tandplejen. Vi er glade for at det lykkedes, så vi nu endelig kan få samlet tandplejen i ordentlige og tidssvarende lokaler.”

”Det har været vigtigt for os, at vi gør noget ved det stigende antal børn og unge som har angst. Derfor er vi glade for, at der er afsat midler til både Familiehuset og vi fortsat kan hjælpe børn og unge med angst.”

”Vi er selvfølgelig glade for, at der er afsat penge til den grønne omstilling, blandet andet til gadebelysning og kommunale bygninger.”

Britta Nielsen, Socialistisk Folkeparti (F):
”Det har været en stor opgave i år, fordi vi skulle dække et underskud på 30 millioner kroner. Jeg synes, at vi har løst det på en ansvarlig måde, fordi vi er lykkedes med at friholde vores mest sårbare borgere for nedskæringer. Der kommer dog besparelser på det specialiserede socialområde, og der vil vi følge udmøntningen tæt, så vi sikrer, at borgerne fortsat får den hjælp, som de har brug for.”

”Vi er meget tilfredse med den investering, som vi gør i klimaplan og vedvarende energi, herunder investeringer i solceller på kommunale bygninger. Det er vigtigt at vi prioriterer den grønne omstilling, og går foran her i kommunen.”

Lotte Birkestrøm, Dansk Folkeparti (O):
”Jeg meldte fra starten ud, at det så svært ud, og det stod klart, at der ville komme besparelser. Ældreområdet er mit hjertebarn, og derfor er jeg glad for, at vi på ældreområdet ikke har gennemført de store besparelser, som der var lagt op til. Vi har reduceret rengøringen med ti minutter per rengøring, og det er meget bedre end det, der oprindeligt var foreslået. Vi har fastholdt, at de ældre får gjort rent hver anden uge, modsat mange andre kommuner, som har reduceret frekvensen. De borgere, som har helbredsudfordringer som astma og lignende kan fortsat få mere rengøring hvis det kræves. Så alt i alt synes jeg, at budgettet hænger sammen, og vi har nået de besparelser, som vi skulle nå. Og det resultat vi har nået er et resultat, som jeg kan stå inde for.”

Klaus Hansen, Venstre (V):
”Venstre er meget tilfredse med, at det igen i år er lykkedes at indgå en budgetaftale i balance. Vi havde håbet på, at alle partier ønskede at medvirke og dermed udvise den ansvarlighed overfor kommunens økonomi – som borgere og virksomheder naturligvis må forvente – men det lod sig desværre ikke gøre i år.”

”Langt de fleste af kommunens udgifter er styret fra Folketinget og regeringen, så der er i høj grad tale om et sparebudget, hvor vi har forsøgt at få enderne til at nå sammen. Det har derfor ikke været muligt at prioritere større og nye ambitiøse udgiftskrævende forslag, uden at det ville have medført yderligere og meget betydelige besparelser i vores borgernære kernevelfærd.

Dog glæder vi os i Venstre specielt over, at det har været muligt at tilføre et stort beløb til nedbringelse af ventelisterne i Familiehuset, ligesom en fortsat prioritering af en indbydende bymidte ligger Venstre stærkt på sinde.”

”Vi har gennemgået alle udgiftsområder, og vi er lykkedes med at begrænse de serviceforringelser, som der oprindeligt var lagt op til i budgetforslaget. Og ikke mindst har vi undgået de meget upopulære rammebesparelser.”

”Sammenfattende mener jeg, at vi med budgetaftalen – og med en årelang sikker økonomistyring her i Ringsted Kommune – fortsat har mulighed for at levere et godt serviceniveau overfor både borgere og virksomheder.”

Se hele aftalen her:

Budgetaftale for 2024

Sara Jørgensen, formand for Dansk Folkeparti, Lotte Birkestrøm, byrådsmedlem (O), Britta Nielsen, byrådsmedlem (F), Erling Jacobsen, formand for SF, Mette Ahm-Petersen, byrådsmedlem (A), Lars Lykke Olsen, formand for Venstre, Klaus Hansen, byrådsmedlem (V), Lisbeth Andersen, medlem af bestyrelse for Socialdemokratiet, Henrik Hvidesten, borgmester (V). Pressefoto