Nu kan samarbejdspartnere og medarbejdere med mistanke om ulovligheder eller alvorlige forhold benytte den nye whistleblowerordning i Ringsted Kommune. Bemærk, at borgere ikke kan benytte ordningen.

Arbejdet i Ringsted Kommune er baseret på åbenhed, gennemsigtighed og tillid. Der kan dog være tilfælde, hvor dialog med kommunen om alvorlige forhold ikke er en mulighed for samarbejdspartnere eller medarbejdere. Her kommer whistleblowerordningen til sin ret og sikrer, at alle kan komme til orde med mistanke om for eksempel ulovligheder.

”Det er afgørende, at der er tillid til Ringsted Kommune. Til vores arbejde, til vores beslutninger og til den myndighedsrolle, vi har. Hvis medarbejdere eller samarbejdspartnere har mistanke om eller kendskab til alvorlige forhold, opfordrer vi altid til at bringe problemerne frem med det samme. Hvis det af forskellige årsager ikke er muligt, vil jeg gerne opfordre til at bruge den nye whistleblowerordning i stedet for”, siger borgmester Henrik Hvidesten.

Ordningen kan bruges af medarbejdere, samarbejdspartnere og leverandører til kommunen. Det er muligt at være anonym, og den første kontakt går til et uvildigt advokatselskab. Der er vide rammer for, hvad der kan indberettes. For eksempel mistanke om lovovertrædelser, misbrug af økonomiske midler eller grov chikane.

Ordningen skal medvirke til at forebygge, stoppe og afværge grove fejl og ulovligheder, ligesom ordningen sikrer beskyttelse mod repressalier for den, der indberetter oplysninger.

Borgerrådgiveren hjælper borgerne
Den almindelige borger i Ringsted Kommune kan ikke bruge whistleblowerordningen. Det skyldes, at borgerne allerede har flere muligheder.

For det første opfordres alle borgere med mistanke om alvorlige forhold til at kontakte Ringsted Kommune direkte. Derudover står borgerrådgiveren klar til at hjælpe.

”Borgerrådgiveren hjælper borgerne med mange forskellige forhold, så hvis du som borger har kendskab til alvorlige forhold i Ringsted Kommune, men ikke ønsker at kontakte kommunen direkte, kan du få råd og vejledning hos borgerrådgiveren”, forklarer Henrik Hvidesten.

Alle offentlige arbejdsgivere skal have en whistleblowerordning. Ordningen træder i kraft den 17. december 2021.
Læs mere om whistleblowerordningen og find link til indberetningsportalen på www.ringsted.dk (https://ringsted.dk/kommunen/dialog-indflydelse).

Sådan fungerer ordningen – kort fortalt
Alle henvendelser til whistleblowerordningen går direkte til et uvildigt advokatfirma via en sikker portal. Advokaten og borgerrådgiveren vurderer, om oplysningerne falder inden for rammerne af ordningen.

I Ringsted Kommune er borgerrådgiveren koordinator. Borgerrådgiveren er uafhængig af kommunens forvaltning, borgmester og politiske udvalg. Som koordinator beslutter borgerrådgiveren, på baggrund af dialog med advokaten, hvordan og af hvem, sagen skal undersøges. Som oftest omfatter det i første omgang kontakt til relevante direktører i kommunen.

Beslutning om evt. konsekvenser træffes på relevant ledelsesniveau i kommunen på baggrund af undersøgelsen af de indberettede forhold. Ingen ledere kan stå i spidsen af en undersøgelse, der vedrører lederen selv.

Borgerrådgiveren eller advokatfirmaet giver inden for 3 måneder en tilbagemelding til den person, der har indberettet. Hvis du som indberetter vælger at være anonym, kan du stadig få en tilbagemelding via den portal, du har indberettet på.

Foto: ABW