Krydderurter, grøntsager, frugter og lægeurter i den danske natur, køkkenhave og drivhus er ikke blot et ekstra pift til den kødfrie hverdagsmad. Det er også gavnligt for både sundhed og livskvalitet i hverdagen. I sin tredje bog Kødfrie Hverdage 2 – sunde råvarer til en mere vegetarisk og plantebaseret kost, der udkommer den 2. december, giver farmakonom og ernæringsrådgiver Susan Hemmingsen en vejledning i, hvordan krydderier og -urter kan anvendes i madlavning for at sikre et godt måltid, der også bidrager til vores sundhed, uanset hvor vi er i livet.

Det er kendt, at urter og kost har stor betydning for vores sundhed og velvære. I sin bog Kødfrie Hverdage 2 – Sunde råvarer til en mere plantebaseret kost, gennemgår Susan Hemmingsen 150 af de planter, vi har til rådighed i den danske natur – dels dem vi kender fra køkkenhaver og drivhuse, dels dem der kan sankes i den danske natur. Hver plante er beskrevet med navn og plantefamilie, hvordan planten kan anvendes i madlavningen, og hvordan den kan anvendes medicinsk – det vil sige, hvad planten har været brugt til tidligere og fortsat kan bruges til, og hvordan den gavner helbredet samt hvilke vitaminer, mineraler og sporstoffer planten indeholder. Hertil er der billeder af planterne og anvisning til brug i madlavningen.

”Fra gammel tid har krydderier og krydderurter haft stor betydning for både madlavning, havedyrkning, skønhed og sundhed, men mange urter er desværre næsten glemt, selvom de stadig findes i haver og naturen – og det på trods af, at de har stor indvirkning på vores helbred og sundhed,” siger Susan Hemmingsen, der har sit firma i Ringsted.

Susan Hemmingsen er uddannet farmakonom, uddannet ED (Diploma of Nutrition) professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i kost og fysiske aktivitet samt ernæringsrådgiver (ERKU). Hun arbejder som selvstændig ernæringsrådgiver og kostvejleder og arbejder til daglig med rådgivning inden for ernæring og fysisk aktivitet, underviser i madlavning (vegetar) og i pilates, dans med mere.

Kødfrie Hverdage 2 – Sunde råvarer til en mere vegetarisk og plantebaseret kost kan købes i alle landets boghandlere og på skriveforlaget.dk