Når man starter en ny virksomhed, er der også en vis risiko for at måtte lukke igen. Men i Ringsted Kommune er chancen for overlevelse steget kraftigt de seneste år til en af landets højeste overlevelsesrater.
86 % af iværksætterne, der startede op i 2011 og 2012 er overlevet to år senere mod et landsgennemsnit på 80 %.

I Ringsted Kommune udvikler den såkaldte overlevelsesrate for iværksættere sig meget positivt. Det vil sige, at flere og flere af de virksomheder der starter, faktisk overlever de første svære år.

Nye tal fra rapporten VækstTendens 2015, som er udarbejdet af Center for VækstAnalyse, placerer Ringsteds iværksætteri helt i top med en overlevelsesrate på 86%, kun overgået af Lejre Kommune med 91%. Særligt udviklingen er interessant. Ser man tilbage på de virksomheder, som startede i 2010, levede 71 % af dem to år efter. Af de virksomheder, som startede i 2012, eksisterede 90% stadig to år efter.

Borgmester i Ringsted Henrik Hvidesten udtaler:
– Iværksætterne er rigtig spændende, fordi de skaber mange job, og er med til at udvikle og udvide vores erhvervsliv. Vi er en rigtig stærk erhvervskommune her i Ringsted, og det er godt at se, at vores iværksættere er blevet stærkere og stærkere år for år. Det lover godt for fremtiden.

Iværksætterfokus i kommunens service
For Ringsted Kommune er tallene ekstra interessante af den årsag, at kommunen selv siden netop 2012 har stået for vejledning og service til iværksætterne i Ringsted.

Fra kommunens side har man gennemført et løft på en række områder: Alle iværksættere i kommunen kontaktes, når de registrer deres virksomhed. Der tilbydes kurser i virksomhedsopstart, salg og økonomi otte gange om året for iværksættere. Iværksætterne får løbende tilbudt sparring en-til-en af kommunens erhvervskonsulenter. Og endeligt har Ringsted Kommune fået sin egen Vækstfabrik, hvor iværksættere med særligt udviklingspotentiale kan få en attraktiv kontorplads og et særligt tilrettelagt udviklingsforløb over op til tre år.

– Det er selvfølgelig først og fremmest iværksætternes egen store fortjeneste, at de er blevet så gode til at drive deres virksomheder, at de i meget høj grad overlever de første svære år. Men da vi ved, at løbende vejledning og sparring har en meget stor indflydelse på netop iværksætternes vækst og overlevelse, er det jo også rigtig dejligt at få dokumentation for, at vores erhvervskonsulenters arbejde har en positiv virkning, siger Mads Stougård Kristiansen, der er centerchef for Erhverv, Fritid og Kommunikation i Ringsted Kommune.