Otte ud af ti danskere, som får konstateret demens, trækker sig fra sociale aktiviteter og et ellers aktivt kultur- og fritidsliv. Men sådan behøver det ikke at være, og det skal en national kampagne gøre op med. Ringsted Kommune er med og tilbyder en række aktiviteter for mennesker med demens i uge 19.

Det er Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som står bag den nationale kampagne ”Håndsrækningen”. Budskabet i kampagnen er, at livet ikke går i stå, selvom man får konstateret demens.

I Ringsted tilbyder Ringsted Kommune i samarbejde med bl.a. Ældre Sagen, Ringsted Museum, Ringsted Bibliotek og præsterne i Ringsted, en række aktiviteter om livet med demens, som løber af stablen i uge 19, som er demensuge.

Fx har Ringsted Bibliotek en udstilling om demens, Ringsted Muesum viser filmen ”Befrielsesdagen i 1945”, mens Plejecenter Solbakken med et stolegymnastikhold sætter fokus på glæden ved at være en del af et aktivt fællesskab.

Fokus på et fortsat aktivt liv med kultur- og fritidsaktiviteter

Knap 100.000 danskere lever med demens, og tallet er stigende. Men en demenssygdom er ikke det samme, som at nu går livet i stå. Mange har kun lette symptomer og kan fortsat mange af de ting, som de har kunnet før. Rigtigt mange har et stort ønske om at fortsætte det liv, de hidtil har haft – gå til udstillinger eller koncerter, komme i deres forening eller idrætsklub eller dyrke deres hobby.

Alligevel trækker 83 procent sig fra sociale aktiviteter og fritidsliv, efter de har fået diagnosen. Årsagerne kan være mange, lyder det fra Tina Cornelius, demenskonsulent i Ringsted Kommune:

– Usikkerhed og bekymringen om at være til besvær er hyppige årsager, som får demensramte til at trække sig. Samtidig giver selve sygdommen nedsat initiativ, og man har i højere grad brug for en håndsrækning til at komme afsted. Et aktivt fritidsliv giver både livskvalitet og er med til at bremse sygdommen. Så lad os sammen række ud og tage et familiemedlem, en ven eller nabo i hånden, siger Tina Cornelius.

Demensvenligt samfund kræver, at flere kender til livet med demens

Formålet med demensugen er at skabe de bedst mulige rammer for at leve et godt og værdigt liv med demens. Det handler bl.a. om at udbrede kendskabet til demenssymbolet blandt danskerne, og således styrke demensvenligheden i samfundet så det med små justeringer er muligt fortsat at være en del af de lokale fællesskaber, selvom man lider af demens.

Få et overblik over aktiviteterne i Demensugen på Ringsted Kommunes hjemmeside.

Foto: ABW