Ringsted Kommune vil forbedre brandsikkerhed hos ældre

Hvert år oplever brandvæsnet, at røgalarmer redder liv. Ringsted Kommune deltager derfor i oplysningskampagne om brandsikkerhed og planlægger at sætte brandalarmer op i alle kommunens handicapegnede boliger.

Vi har stillet urene tilbage og ser frem til den hyggelige vintertid med mørke aftener og tændte stearinlys. Men hyggen og glæden kan hurtigt forsvinde. Statistikken viser, at 80 mennesker i gennemsnit dør hvert år som følge af brand, og i 82 procent af tilfældene er der ikke installeret en røgalarm.

Ældre- og genoptræningsudvalget i Ringsted har på den baggrund besluttet, at der skal gøres noget aktivt for at forbedre brandsikkerheden hos kommunens ældre borgere. Derfor deltager kommunen i Brandbevægelsen kampagne ”Red farmor”, der opfordrer unge til at sætte brandalarmer op hos ældre. Samtidig vil man efterfølgende arbejde for, at der kommer røgalarmer i alle kommunes handicapegnede boliger.

”Vi ved, at antallet af brandulykker forårsaget af levende lys stiger i den mørke tid, hvor adventskransen og kalenderlysene gør sit indtog i de danske hjem. Særligt hos mange ældre kan brandsikkerheden være en udfordring”, siger formand for Ældre- og genoptræningsudvalget, Benny Christensen, og fortsætter:
”Derfor har vi besluttet at deltage i Brandbevægelsens kampage og sætte brandalarmer i vores handicapegnede boliger, så vi både får skabt opmærksomhed om risikoen ved brug af levende lys og sat røgalarmer op, der minimerer risikoen for fatale følger, hvis uheldet skulle være ude”.
Mange hjem uden brandalarm
Ca. 70 procent af danskerne har røgalarmer i deres bolig, hvilket efterlader ca. 700.000 hjem uden den simple sikkerhedsforanstaltning.
”Det er glædeligt, at der sættes flere og flere røgalarmer op i de danske boliger, men BrandBevægelsen ser gerne, at 100 % af alle boliger har røgalarmer. Alle aldersgrupper har brug for røgalarmer. Alle bør derfor købe en røgalarm til sig selv og til dem, de holder af”, fortæller overingeniør Peter Hofman-Bang fra BrandBevægelsen.
Unge hjælper ældre
Kampagnen ’Red Farmor’ gør danskerne opmærksomme på at hjælpe ældre mennesker med at få en røgalarm sat op. Mange ældre mennesker har ingen røgalarmer i hjemmet, samtidig med at netop denne gruppe er ekstra udsat for at komme til skade ved brand. Generelt er ældre mennesker langsommere til at slukke ilden eller bringe sig i sikkerhed, og hvis de bliver forbrændt eller røgforgiftet, tåler de det dårligere end unge mennesker.

Flere kommuner bakker op om BrandBevægelsens kampagne den 1. december, som er udnævnt til fælles nordisk røgalarmdag. Som et led i kampagnen vil frivillige fra Ældresagen og Midt og Sydsjællands Brand og Redning aflægge besøg i flere hjem og sørge for, at der installeres en røgalarm.

Råd:
• Sæt mindst én CE-mærket røgalarm på hver etage og helst én i hvert soverum.
• Røgalarmer skal monteres så højt som muligt og gerne midt i rummet (se alarmens brugsanvisning).
• Røgalarmerne skal testes jævnligt.
• Nogle røgalarmer skal have nyt batteri hvert år.
• Røgalarmer skal rengøres jævnligt.
Fakta:
• 700.000 boliger i Danmark har ingen røgalarm.
• Rygning er den mest almindelige årsag til dødsbrande.
• Spørgsmål kan rettes til [titel og navn] ved [navn på det kommunale redningsberedskab], [telefonnummer/mailadresse] eller til BrandBevægelsen på 36 49 40 80
• Læs mere på www.redfarmor.dk og www.brandbevaegelsen.dk