Ringsted Kommune har i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse udviklet bevægelseskonceptet ’Leg på streg’ til udskolingen, der nu er klar til at blive udbredt i hele Danmark. Konceptet kobler bevægelse med læring i sjove aktiviteter i en række forskellige fag til udskolingen.

Igennem det sidste halve år har en lærer fra Vigersted skole i Ringsted Kommune været med til at udvikle, teste og kvalitetssikre faglige relevante bevægelsesaktiviteter til undervisningsværktøjet Leg på streg til udskolingen for eleverne i 7.-9. klasse. Med det nye materiale får lærere i hele Danmark et undervisningsværktøj, som kan være med til at sikre mere bevægelse i de traditionelle stillesiddende fag som bl.a. dansk, matematik og engelsk. Leg på streg er blevet videreudviklet, så de gode erfaringer fra materialet til indskolingen og mellemtrinnet nu også kan bruges i udskolingen.

Leg på streg giver nye måder at lære på
Formanden for Børne- og Undervisningsudvalget i Ringsted Kommune, Klaus Hansen, glæder sig over kommunens deltagelse i udviklingen af aktiviteter målrettet udskolingen.

– Vi ved, at det er en udfordring at få bevægelse ind i undervisningen for de store elever. Derfor er håbet, at Leg på streg kan blive en del af praksis på alle vore tre udskolingsskoler. På den måde kan skolereformens krav om 45 minutters bevægelse i løbet af skoledagen opfyldes på en sjov, faglig og meningsfuld måde for eleverne på alle årgange, siger Klaus Hansen.

Det kan nemlig være en udfordring at inddrage bevægelse, som en naturlig del af den faglige undervisning. Det kan Jessie Johansen, der underviser i udskolingen på Vigersted Skole i Ringsted Kommune, skrive under på. Hun har været med til at udarbejde udskolingsmaterialet til Leg på streg i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, og bruger det aktivt i sin undervisning.

– Mange af de faglige bevægelsesaktiviteter er udviklet til de yngre elever, men de ældre elever har også behov for at bevæge sig og modtage en alsidig undervisning. Ved at koble bevægelse og faglighed, kan det faglige stof gøres sjovere og huskes bedre, hvilket er godt især for de elever, der ikke trives med den stillesiddende undervisning, forklarer Jessie Johansen.

Bevægelse i undervisningen kræver samarbejde og foregangskommuner
Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak er også glad for kommuners engagement i udviklingen af det nye materiale. Hun understreger, at det er vigtigt med et tæt samarbejde med lærere og kommuner, så undervisningsmaterialet bliver så brugbart for skolerne og lærerne som muligt.

– Der er brug for foregangskommuner som Ringsted for at få mere bevægelse i løbet af skoledagen. Eleverne sidder meget stille i løbet af skoledagen, og især de store elever. Forskning viser, at kun ni pct. af eleverne i udskolingen bevæger sig hver dag i forbindelse med undervisningen. Og både overvægten og inaktiviteten stiger, jo ældre eleverne er.

Forskning viser, at en tidlig indsats øger chancerne for gode og sunde vaner senere i livet. Én af de største risikofaktorer for at udvikle kræft er overvægt, hvor fysisk aktivitet spiller en stor forebyggende rolle. Sammenhængen mellem bevægelse og sundhed er netop grunden til, at Kræftens Bekæmpelse har udviklet Leg på streg.

Om Leg på streg
Leg på streg blev i første omgang udviklet til dansk og matematik i indskolingen (0.-3. klasse) i 2013. Konceptet blev en stor succes landet over og blev derfor udviklet til flere fag i indskolingen samt til dansk, matematik, engelsk, natur/teknologi og tysk på mellemtrinnet (4.-6. klasse) i 2016. Leg på streg bruges på mere end 300 skoler og flere af landets Julemærkehjem, og halvdelen af landets skoler kender Leg på streg.

Fakta om Leg på streg
• Kombinerer fysisk aktivitet og læring
• Undervisningen foregår på tal- og bogstavsbaner i skolegården
• Beregnet til skolebørn fra 0. til 9. klasse
• Opfylder de fastsatte læringsmål i dansk, matematik, sprogfag, kulturfag, naturfag og sundhed og seksualundervisning
• Udviklet af Kræftens Bekæmpelse og støttet af Nordea-fonden

Læs mere om Leg på streg til udskolingen og find hele materialet på www.legpaastreg.dk

‘Leg på streg’. Foto: Ringsted Kommune.
‘Leg på streg’. Foto: Ringsted Kommune.