En eftermiddagskirkekoncert i Klostermarkskirken, en formiddagsgudstjeneste, en eftermiddagsgudstjeneste til forbøn for ofrene i krigen i Ukraine – og et par timers gåtur i Ringsted med en indsamlingsbøsse.
Alt dette – eller noget af det – kan blive til en begivenhedsrig søndag for enhver, der griber muligheden. Alle kan bruges. For på søndag den 13. marts samler Ringsted ind til Ukraine, og det sker ved flere begivenheder:

SOGNEINDSAMLING
Hvert år – den anden søndag i marts – afholder Folkekirkens Nødhjælp sin årlige sogneindsamling. Her kan enhver, der melder sig, gå fra dør til dør og samle ind til verdens fattigste samt til mennesker, der lider under uretten, hvad enten denne skyldes fattigdom, sult, klimaforandringer eller som i år: krig.

En del af årets indtægter fra Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling går til mad, vand, soveposer, tæpper og husly til de millioner af ukrainere, der er på flugt fra krigen i deres hjemland. På flugt fra en tilværelse, der for to uger siden var et liv i fred, men som i dag forværres fra time til time.

Ingen kan hjælpe alle, men alle kan hjælpe nogen.

Også her i Ringsted Sogn bakker vi op, hvis man vil give et par timer af sin søndag på at gøre en god forskel, kan man kontakte Ringsteds lokale indsamlingsleder Jens Salomon på SMS til 28 96 32 85 eller på mail til jsalomon@email.dk. Du kan også tilmelde dig ved at ringe til 33 15 28 00 eller søge på hjemmesiden blivindsamler.dk.

INDSAMLING VED GUDSTJENESTERNE
Søndag kl. 10.30 er der højmesse i Klostermarskskirken ved sognepræst Janne Meibom, organist Karina Agerbo og koret Klostersangerne. Her vil søndagens indsamling gå til ofrene for krigen i Ukraine.

Det samme er tilfældet, når der kl. 14.00 holdes eftermiddagsgudstjeneste i Sct. Bendts Kirke. Sognepræst Otto Lundgaard og organist Jens Henrik Petersen har i fællesskab tilrettelagt gudstjenesten, som også er en forbønsgudstjeneste for Ukraines befolkning.

”En forbønsgudstjeneste er en gudstjeneste, hvor fokus er rettet mod en bestemt situation eller en bestemt gruppe mennesker,” siger Otto Lundgaard. ”Denne gudstjeneste henvender sig i ord og sang og musik, men også i de lys, vi tænder, og de bønner og den stilhed, vi deler, til Gud i vores tanker om alt det, der overgår millioner af uskyldige mennesker som følge af en krig, de ikke har ønsket.”

Forbønsgudstjenesten bygger på en nyere gudstjenesteliturgi, hvor Philiip Faber har komponeret korsatser og motetter, som fremføres af Sct. Bendts Kirkes kor, mens forfatteren Anne Lise Marstrand Jørgensen har skrevet flere af gudstjenestens tekster. Også en særlig kirkebøn for Ukraines folk vil blive skrevet til lejligheden.

INDSAMLING VED KONCERTEN
At et naboskab også kan resultere i samarbejde og musik på tværs af landegrænser – det kan man forsikre sig om ved at slutte søndagen af med en flot koncert i Klostermarkskirken klokken 16.00.

Under overskriften ”Fra arvefjender til broderfolk” vil blokfløjtekvartetten Sirena opføre musik fra Sverige og Danmark – som er hjemlandene for kvartettens medlemmer Karina Agerbo, Pia Brinch Jensen, Marit Ernst Bock og Pia Loman. Kvartetten blev dannet i 1993, mens alle endnu var studerende på Syddansk Musikkonservatorium.
Koncerten bevæger sig fra krig og kaos til fred og fællesskab med nedslag i og omkring årstallene 1320, 1420, 1520 og så videre helt op til 2020, hvor den igangværende pandemi kalder på både historisk tilbageblik og refleksioner over den globaliserede verden, vi alle er en del af.

Nordens ældste kendte folkevise ”Drømte mig en drøm i nat”, danner sammen med Michael Bønsdorfs nykomponerede værk over melodien den musikalske ramme om mere end 700 års musik. Værker af bl.a. Dowland, Buxtehude og den svenske musiks fader, Johan Helmich Roman sætter sammen med danske Carl Nielsen musik til den fælles dansk-svenske historie.

Der er fri entré ved koncerten.

Og også ved den er det muligt at give et bidrag til indsamlingen til fordel for ofrene i krigen i Ukraine.

Foto: ABW