Financial reports.

Er du en af de mange danskere, som har placeret dine penge på en opsparingskonto frem for at investere dem? Så bør du måske overveje en ekstra gang, om det er det rigtige. Med en rente tæt på 0 pct. får man nemlig ikke meget ud af at sætte sine sparepenge i banken i disse år.

Det oplyser Arbejdernes Landsbank om i en pressemeddelelse.

Ifølge tal fra Nationalbanken har hver dansker i gennemsnit 185.000 kr. stående i banken til en lav eller slet ingen rente. Og det er ifølge Helle Bang, filialdirektør i Arbejdernes Landsbank, en skam. For vil man have mest muligt ud af sine penge, bør man investere dem.

”Hvis du vil have din opsparing til at vokse med det lave renteniveau, vi har i disse år, så bør du investere pengene. Er der mere end 3 år, til du skal bruge dem, så er der ingen grund til at have et beløb på 185.000 kr. på en bankkonto. Et beløb på mellem 20.000 kr. og 50.000 kr. vil for de fleste være nok til at dække uforudsete udgifter,” siger Helle Bang. Hun slår dog samtidig fast, at man naturligvis skal gøre det, man føler sig mest tryg ved.

”Vi er alle forskellige – ikke mindst når det handler om penge. Og føler man sig mest tryg ved at have sine penge stående på kontoen, så er det selvfølgelig det, man skal. Men har man omvendt en god sjat penge stående, som man gerne vil have til at vokse, så er det som sagt værd at overveje at investere dem,” lyder det fra filialdirektør Helle Bang.

Så meget er 1000 kr. vokset på 3 år

Hvis man for 3 år siden havde investeret 1.000 kr. i aktier og obligationer, så var de vokset til et sted mellem 1.170 kr. og 1.900 kr. i dag. Det er langt mere end de ca. 20 – 41 kr. ekstra, som en bankkonto havde givet. Det er især de danske C20-aktier, der har været en ekstraordinær god investering i de seneste 3 år. Her er de 1.000 kr. næsten fordoblet til 1.835 kr.

Også obligationer har over en bred kam leveret pæne afkast de seneste tre år. Fordelen ved de nogle gange lidt “usexede” obligationer er blandt andet, at de som regel har mindre udsving end aktier. Og så kan de fungere som “modvægt” til aktier, fordi de i nogle perioder vil stige, når aktierne falder.

Spred din risiko

”Hvis man sammensætter en bred portefølje med forskellige aktier og obligationer og på den måde spreder sin risiko, så viser alle historiske data, at man vil få mere ud af sin opsparing ved at investere den end ved at lade den stå kontant. Det er også derfor, at langt den største del af alle danskeres pensionsopsparinger står i aktier og obligationer”, forklarer filialdirektør Helle Bang.

Hun og Arbejdernes Landsbank anbefaler en tidshorisont på mindst 3 år, så man ikke er uheldig at ramme et enkelt dårligt år. Hun pointerer samtidig, at man ikke bør kaste sig hovedkulds ud i vilde investeringer:

”Handl ikke for mere, end du er parat til at miste igen. Gør op med dig selv, hvor meget du kan tåle at tabe, og køb ikke for mere. Og vær forberedt på at værdipapirer går op og ned, men som regel mest op, heldigvis!”

3 gode råd til investering på egen hånd

  1. Handl ikke for mere, end du er parat til at miste igen. Gør op med dig selv, hvor meget du kan tåle at tabe, og køb ikke for mere. Husk at efterlade en mindre sum penge til uforudsete udgifter på kontoen. Det bør være min. 20.000 kr., hvis du bor i lejlighed og 30.000-50.000 kr., hvis du bor i hus.
  2. Læg ikke alle æg i samme kurv, men spred dine køb. Det kan du fx gøre ved at købe aktier i en investeringsforening, der har et bredt udsnit af aktier i sin portefølje, fx danske aktier eller europæiske aktier. Ingen ved nøjagtigt, hvilke lande eller brancher der klarer sig bedst i fremtiden. Køb af en enkelt aktie bør ikke udgøre mere end 5 procent af din formue.
  3. Søg rådgivning i banken om risikoprofil og placering. Har du en konto i Arbejdernes Landsbank, kan du handle aktier gennem netbank og mobilbank. Menuen er bygget simpelt op. I menuen vælger du den aktie eller investeringsforening, du vil købe. Derefter angiver du, hvor meget du vil købe for.